Tuesday, May 22, 2007

 
DIGNA PARTICIPACIÓ
Pobres dels vençuts, s’ha dit sempre i en tot lloc. Aquest no ha de ser el cas dels partits perdedors a les eleccions municipals del proper diumenge. Si una cosa és important en democràcia és que hi hagi alternatives, diversitat, pluralitat. Si algú guanya és perquè algú ha perdut, però tant digne és una situació com una altra.
I això molta gent no ho comprèn o no ho sap digerir bé. Sembla que tots els que es presenten en una candidatura és per guanyar i qui no ho fa és un fracassat. Això no és així perquè, sovint, la situació no permet encara guanyar i en canvi facilita l’entrada en un ajuntament i poc a poc anar-se donant a conèixer . Ja vindran, després les victòries.
Però aquesta visió no acostuma a tenir gaires adeptes, ho he de reconèixer. Estem en una societat massa ràpida i àvida de èxits. Qui no en té d’immediat , es diu que no serveix i se’n busca un altre. Greu error pels qui portem molts anys en política. Tots sabem que l’esforç , al final troba recompensa i s’ha donar temps al temps i no sempre un candidat es pot improvisar i fer-lo guanyador. Tot costa i ningú neix ensenyat.
Dic tot això perquè en ben pocs dies veurem alegries i tristeses per tot arreu. Uns tindran els resultats esperats i altres, no. I començarà la batalla dels pactes. Una batalla complicada i no ben resolta per la nostra llei electoral que dispersa la representació municipal de manera poc equilibrada i, sovint, obliga a acords no gaire “naturals”.
Aquí sí que tots tenim un problema a l’hora de lligar governs entre forces polítiques diferents i a vegades , contradictòries. Fa anys i panys que estem debatent altres sistemes electorals més raonables i més adequats a la nostra realitat. Poc a poc el mapa municipal s’ha complicat i diversificat tant que costa pactar entre semblants. Aleshores es fa amb forces allunyades i això produeix resultats no desitjats, com inestabilitat, contradiccions constants, esforços perduts, etc , i sovint, mocions de censura.
Es hora de pensar en un sistema millor que l’actual , garantint que després de les eleccions es pugui formar un govern adequat, raonable i sobretot, estable. Tenim davant nostre algunes fórmules en altres països que caldrà copiar o adaptar. En fi, en parlarem ben aviat, de moment a les portes de les vuitenes eleccions municipals la tria és rica i diversa , molt especialment a Solsona , capital i serà interessant veure’n el resultat. Aquí sí podria donar-se un acord entre forces progressistes que podria rellevar a CiU dels 28 anys de govern municipal, amb garanties d’estabilitat, dintre de la diversitat.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?