Thursday, April 05, 2007

 
PRIORITATS DEL NOU GOVERN
Tot sembla indicar que ,malgrat les turbulències dels darrers dies, protagonitzades per ERC i CiU , el govern d’Entesa ha fet els deures pressupostaris i començarem a veure resultats palpables en la vida quotidiana de la gent.
A la espera del nou finançament que ha de portar l’ Estatut i de l’acord entre Estat i resta de CCAA , el cert és que s’han alliberat diners de despeses no prioritàries cap a capítols essencials per millorar la vida dels ciutadans. De fet, a tot arreu, menys aquí el debat de pressupostos és el més important de l’any. I aquí ho hauria de ser també sinó ens perdéssim en discussions estèrils entre uns i altres.
En fi, tornant al tema, tenim els primers pressupostos clarament progressistes, i model del que seran els dels anys vinents. Es va prometre política social i aquí la tenim traduïda en les 3 M : metges, mestres , mossos. O el que és el mateix, més i millors recursos per salut; més mestres per millorar la educació; i més mossos per garantir la seguretat de tots nosaltres. Si a tot plegat hi sumem més recursos per benestar social, destinats al sector més feble de la societat: gent gran, persones amb pensions baixes,etc, els que recolzem aquest govern ens podem sentir raonablement satisfets.
I dic raonablement perquè queda encara molt camí per recórrer abans no tinguem el nivell de cobertura social en tots els sentits i en tots els nivells desitjats. Però amb aquests pressuposts anem pel bon camí.
I més bé aniríem si anteriors governs haguessin fet els deures en el seu moment. Ja ho hem dit i ho hem explicat que ni els metges , ni els mestres ni els mossos, o assistents socials, etc, no s’improvisen. Falten professionals d’aquestes i altres especialitats, i no es poden incorporar de la nit al dia sinó al cap d’anys d’estudis i pràctiques. Per tant, una certa paciència i improvisació serà indispensable, durant uns quants anys.
Pels qui estem en ajuntaments, també comencem a veure la llum . Finalment els compromisos son clars i traduïts en diners directes. La major part de partides destinades als municipis augmentaran entre un 16 i un 19%, en aquest primer any, i en proporcions semblants els anys vinents. Es la millor notícia, just a poques setmanes de les vuitenes eleccions municipals.
I un tema essencial és que deixem de ser tractats com a administracions subordinades per passar a parlar en peu d’igualtat amb la Generalitat. Els qui som alcaldes i hem viscut anys i anys de supeditacions i subordinacions, s’agraeix que un President que ha estat alcalde, hagi decidit que tots som Administració al servei dels ciutadans, i que perquè tot funcioni bé ,el millor és la cooperació.
Queda,encara molt per fer, a nivell de funcionament de l’aparell burocràtic. Aquesta ha de ser una de les prioritats dels propers mesos i anys. La maquinària de la Generalitat és feixuga, lenta, complicada i contradictòria. Fem massa papers, van massa lents, i massa decisions depenen de diversos serveis alhora, amb la complicació que això comporta. Ningú pot garantir que un tema urbanístic es pugui dur a terme, si prèviament no té el vist i plau de Medi Ambient, i alhora es demani el vist i plau d’ Agricultura, o d’algun altre servei com Carreteres, ACA, etc.
Es convenient posar mesures de supervisió i control , per evitar males pràctiques, com tot sovint veiem en altres indrets, però s’ha de trobar la manera d’agilitar els tràmits per no trencar oportunitats que passen una vegada i si es retarden pot ser es perdin. Es fàcil dir-ho i no tant aplicar-ho, però la paperassa és cada vegada més feixuga i posa en perill de col•lapse molts ajuntaments i particulars.
Aquest és el proper repte a emprendre. Aconseguir modernitzar la administració per fer-la més àgil i alhora més eficaç. La majoria d’ajuntaments ho han aconseguit i no veig el perquè no ho hauria de fer la Generalitat. I tenir en el govern uns quants ex-alcaldes és la millor garantia de que així serà. De moment ,però el que saludem és el primer gran compliment dels compromisos electorals en matèria de polítiques socials i municipals.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?