Sunday, April 15, 2007

 
ESCENARI MÉS PLURAL
Dintre de pocs dies es tancarà el termini de presentació de candidatures municipals i aleshores veurem els deures fets per uns i altres. Tot sembla indicar que l’escenari serà més plural en la majoria de municipis del país. Es pot donar per acabada l’etapa de llistes úniques en molts pobles petits. Era un territori, pràcticament reservat a les candidatures de CiU,hereves en molts casos de llistes caciquils , i on els partits d’esquerres tenien molt dificil entrar-hi. I quan s’hi entrava podia produir efectes realment inesperats i difícils pels qui havien gosat trencar l’autoritat dels qui havien manat sempre.
Conec un bon nombre de casos en que la gosadia la varen pagar molt car, persones de profundes conviccions democràtiques , que varen ser perseguits, calumniats, i vilipendiats per aquells que consideraven inacceptable que algú vulgués ocupar el seu lloc per via d’unes eleccions.
Ha costat arribar fins aquí. Semblava que mai es perdria la por i continuarien manant els de sempre. Però aixó ja és història. S’ha trencat la por i ja no hi ha pobles “impossibles” pels partits d’esquerres i progressistes. Es una de les conseqüències del Pacte d’Entesa a la Generalitat. La gent veu amb total normalitat el relleu produit allà i per tant considera que també es pot produir aquí. Entenent per aquí qualsevol petit poble , situat en qualsevol comarca del país. El resultat concret, és portar el pluralisme fins el darrer racó de Catalunya.
Ha costat fer-ho possible i viable, però és el que esperàvem tots aquells que des de fa molts anys ens dediquem a coordinar i promourre candidatures noves per tot arreu. Ja podem anar per tot arreu, tot i que encara amb precaució en alguns llocs en que voldrien que la pluralitat tardés uns anys més a arribar-hi.
El resultat de tot plegat el veurem la nit del 27 de maig quan es coneguin els resultats, poble per poble. Aleshores podrem contemplar el nou escenari que ha obert el govern tripartit, primer i de l’Entesa, després.
I la primera constatació serà que CiU deixa de ser la força hegemònica en molts municipis i dona pas a nous governs pertanyents a d’altres partits . Serà en aquell moment que s’adonarà de la dura realitat que li ve al damunt. Serà aleshores quan començarà la llarga travessia del desert. I en trindrà per uns quants anys si fa bé els deures perquè quan es perd territori costa molt recuperar-lo. I és que tants anys de govern a la Generalitat va suposar descuidar els equips municipals. Ara un bon grapat han decidit abandonar , i altres fer candidatures de supervivència, però sense convicció ni ambició.
Una altra constatació serà la necessitat d’ampliar la política de pactes en molts més ajuntaments que fins ara. Quasibé tots els partits fan més candidatures. Aixó vol dir més dispersió i menys majories absolutes, la qual cosa obliga a pactes entre forces polítiques diverses i ,sovint, discrepants en punts essencials del municipi.
Encara costa arribar a certs pactes i després mantenir-los al llarg de tot el mandat. Hem vist per tot arreu conflictes i mocions de censura que compliquen l’estabilitat i la normalitat de l’ajuntament. Es un capítol que està per resoldre, perquè a vegades un sol regidor pot donar o treure govern i aixó ni és bo ni lògic. Ben aviat arribarà el moment de canviar la llei electoral municipal per garantir una major estabilitat als governs municipals surgits de les urnes, però aquest és un deute pendent des de fa anys i amb la actual posició del PP és impossible poder-lo consensuar. Per tant quedarà per la propera legislatura general. De totes maneres no deixa de ser una bona notícia l’augment de candidatures d’esquerres en el conjunt de municipis del país. Tindrem un escenari força diferent després del 27 de maig.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?