Thursday, April 05, 2007

 
ELS PREVISORS SE’N SURTEN
Des de fa uns quants mesos veiem alguns greus problemes d’aigua en uns quants pobles d’aquí la comarca, i fins i tot la capital ha de avançar un dels seus projectes vitals per garantir suficiència d’aigua pels propers temps.
Fora del Berguedà no s’ho creuen que pugui haver-hi problemes , a la vista de l’embassament de La Baells i de tenir el naixement del riu Llobregat , Bastareny, Riera de Merlès,etc.etc. Semblaria que amb tantes fonts i captacions hauríem d’anar sobrats d’aquest element. I en canvi, els problemes es van acumulant i en alguns casos arriben a ser realment greus.
Com hem arribat a aquesta situació? No es pot culpar de tot al temps perquè ja fa anys que veiem com les pluges es fan més escasses i irregulars. Aleshores cal buscar la falta de previsió en molts dels casos que apareixen en els mitjans de comunicació.
I el que passa és que les obres del cicle de l’aigua son poc agraïdes. Es a dir, no es veuen, no son espectaculars, no donen vots, fins que el líquid element no comença a faltar, etc. En resum, molts ajuntaments han preferit fer passar per davant les obres d’embelliment per davant de les urgents. I els errors es paguen perquè tota obra relacionada amb l’aigua sol ser lenta i cara.
Un altre greu problema que hem tingut a la comarca, en aquest i altres temes ha estat l’individualisme en les propostes i les solucions. Només ara es comença a pensar en termes més amplis ,territorialment parlant. Es a dir, la portada d’aigua a Berga, des de La Baells ja es considera que podria allargar-se cap Avià, i sincerament crec que s’hauria de portar fins l ‘ Espunyola. I per l’altra banda, s’hauria de resoldre tota la problemàtica amb l’aigua de Sant Ponç, primer de La Llosa del Cavall, després.
Ja no es poden fer petites obres com abans. Son pedaços que no solucionen cap gran problema i deixen la solució per més endavant. I ara ja no és hora de pedaços sinó de grans projectes.
Si com tot indica, el règim de pluges continua sent irregular, s’han de buscar noves captacions i construir grans dipòsits d’aigua per aprofitar bé tota l’aigua que caigui. No tenim ni una cosa ni l’altra. Berga mateix, té poca aigua en reserva i el consum és espectacularment alt i al ritme que va la construcció, obliga a inversions enormes en infraestructures relacionades amb l’aigua. I és evident que cal estalviar i castigar els consums irresponsables, però en tot hi ha un límit i passat aquest, els mínims indispensables perquè un municipi pugui funcionar continuen existint.
Hem tingut també un altre problema més general, com ha estat la falta de planificació a nivell global de Catalunya. Tampoc aquí s’han fet els deures bé i l’Agència Catalana de l’ Aigua no ha complert el seu objectiu de ser l’òrgan previsor i coordinador de tot. No varen voler tallar amb les tendències individualistes de molts ajuntaments i varen deixar fer, sense intervenir gaire. Ara toca fer el contrari, s’ha d’intervenir a tot arreu per agrupar pobles i solucionar junts el problema de tots. Es més barat i més pràctic per a tots.
En fi, seguirem parlant d’aquest problema perquè les solucions son complicades i molt cares. I sincerament traslladar aigua amb cisternes d’un lloc a l’altre és una imatge tercermundista i d’un cost brutalment elevat. Esperem que aquestes imatges obliguin a modificar programes electorals en molts llocs que han preferit pensar en altres coses abans que en el més elemental. Els qui han estat previsors se n’han sortit, els que no, ara en paguen les conseqüències.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?