Tuesday, April 24, 2007

 
EL JOC ESTÀ SERVIT
Aquesta setmana s'ha tancat el termini per presentar candidatures als ajuntaments de tot el país. Els partits han treballat de valent durant mesos per aconseguir cobrir el màxim de territori, i d'aquestes eleccions en depenen moltes altres coses. Directament s'elegeixen els regidors, i aquests l'alcalde, però desprès dels resultats en surten els consells comarcals i les Diputacions provincials. Es a dir, el poder territorial, en el millor sentit de la paraula.
Com a tot arreu, en el Solsonès també hi haurà una tria més gran que en anteriors ocasions. La comarca ha estat sempre molt tancada a la pluralitat i finalment aquesta comença obrir-se camí. Amb dificultats, però de manera irreversible uns quants pobles podran triar entre dues o tres opcions. Una bona manera de diversificar la política i fer entrar noves candidatures en els ajuntaments.
Ja era hora. Personalment m'he dedicat a la comarca durant 25 anys i conec bé les dificultats i traves posades per la gent de tota la vida a qui empipava profundament que algú és fiqués en el seu pati particular. Molts candidats s'havien de buscar de lluny i a les fosques no fos cas que algú controlés els meus moviments o els d'altres per poder seguir-los i mirar de tirar-los per terra.
De tot he vist i podria explicar dotzenes de batalles lliurades en tot aquest període. Però com tot, tard o d'hora la por es perd i el control s'afluixa. Es el moment de que surti el sol i apareguin candidatures allà on mai havien pogut presentar-se. I tenir o no tenir el govern de la Generalitat ha estat fonamental a l'hora de obrir portes a tot arreu. Ja no hi ha la por d'abans a que si algú es presenta per un altre partit que no estigui en el govern podrà fer més o menys coses, o tindrà unes prebendes que no tindria d'altra manera.
El resultat positiu és que s'han formalitzat més candidatures que mai i el 27 de maig sortiran ajuntaments més plurals, i per tant més representatius, i també més dinàmics i oberts a la crítica i a la dinàmica govern - oposició. I això no té res de dolent, sempre i quan tothom sàpiga guanyar i sàpiga perdre. I no sempre és fàcil, especialment en els pobles més petits.
Alguns resultats poden ser de difícil digestió, però seran l'inici d'una etapa molt diferent per a tots plegats. I ho puc dir per experiència pròpia, que un ajuntament estigui governat per uns o altres pot canviar com de la nit al dia el funcionament del poble i el seu futur immediat i llunyà. Son tantes les coses que depenen dels ajuntaments que tenir equips entusiastes i treballadors poden modificar tendències que la gent creia irreversibles.
En fi, el futur ja és aquí i una més gran pluralitat també. Encara estem una mica lluny del que passa a les comarques veïnes, però tot arribarà. Recordo com el Berguedà era molt similar al Solsonès i li hem donat la volta. Estic segur que en aquestes també les candidatures progressistes tindrà un bon resultat.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?