Tuesday, March 13, 2007

 
UN TRASPÀS MOLT RETARDAT
L’anunci del traspàs de l’embassament de La Llosa del Cavall i la carretera, ha provocat reaccions diverses, si bé totes, protestant per l’enorme retard. I és cert, han passat molts anys des que les obres es varen donar per acabades. Però, malgrat les queixes d’ara pel retard no havíem sentit gaires veus en temps dels governs de CiU exigint agilitar el traspàs de Madrid a la Generalitat.
Però és que encara cal mirar la lletra petita. Una de les raons per les quals CiU no volia parlar de traspàs era perquè amb el pacte entre PP i CiU , hi figurava que el govern central volia recuperar bona part del cost de la construcció de l’embassament, mitjançant la imposició d’un cànon sobre l’ús de l’aigua. Es a dir, en el pacte del Pla Hidrològic d’Espanya, amb el transvasament de l’ Ebre com a obra principal ,estava inclòs que l’embassament de La Llosa serviria per garantir l’aigua a Barcelona i Àrea Metropolitana, però amb un cànon per cada m3 subministrat que aniria destinat a recuperar part de la inversió realitzada en la seva construcció.
Estem parlant en números rodons de 14.000 milions de pessetes. El silenci sobre aquest pacte i el no remoure les aigües del traspàs per part de CiU precisament era per no haver de donar compte d’un pacte tant vergonyós i perjudicial per Catalunya i per descomptat, pel Solsonès.
Ara es farà el traspàs i es vol fer sense aquestes clàusules del Ministre Álvarez Cascos. I finalment l’embassament servirà com a dipòsit d’aigua per Barcelona i com a subministrament per la comarca del Solsonès i comarques veïnes sense haver de pagar una doble imposició de taxes a la Generalitat i a Madrid.
Pel que fa la construcció d’una minicentral hidroelèctrica, i els beneficis econòmics que donarà a Navès, ja ho he dit en anteriors ocasions que son molt més baixos que les anunciades reiterades vegades per aquest ajuntament. Només cal demanar a l’ajuntament de Cercs el que percep per la central de La Baells i es veurà que no és cap gran cosa. El que sí, és positiu és aprofitar els recursos que pot donar l’embassament i finalment que serveixi per resoldre els problemes d’aigua del seu entorn. Però torno a repetir que qui havia d’haver fet el traspàs no ho va fer i va deixar passar els anys sense cap mena de pressa ni urgència.
I convé que la gent ho tingui present perquè aquells que ara reclamen al nou govern que solucioni els temes en quatre dies, sàpiguen que CiU va tenir anys per fer-ho i no se’n va preocupar mínimament. A part d’haver signat un pacte que ens perjudicava clarament. En fi, està bé el que bé acaba, i en poc temps serà de la Generalitat.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?