Tuesday, March 27, 2007

 
LES PETITES GRANS COSES

Ben a prop ja de les eleccions municipals, tots els partits estan redactant els seus programes electorals.En primer lloc, les propostes globals, les que marquen les grans línies d'actuació a nivell general. I a continuació, cada candidatura de cada poble o ciutat, el programa que presentarà als ciutadans.
Després de molts anys construint com desesperats tot el que hi havia per fer ,ara es produeix un canvi substancial en les necessitats i desitjos de la gent. Ja no importa tant un o altre gran projecte ,com les petites coses de cada dia que fan més fàcil i agradable l'existència diària.
La acumulació de gent en molts barris, el creixement urbanístic de pobles i ciutats, el relaxament, per no dir , el descens del principi d'autoritat i de respecte pels altres, l'individualisme ferotge, i altres conductes poc adequades reclamen unes propostes electorals clarament diferents de les d'anys enrere. I qui les tingui en compte sumarà vots i qui no en perdrà molts.
Es a dir, la gent cada vegada aprecia més el que abans era habitual, normal, fins i tot obligat pels costums i tradicions diàries. La netedat dels espais públics és un d'aquests temes. El primer que es veu d'un poble o ciutat és si estan nets. I és el primer que s'aprecia de manera general i universal. Tenir l'entorn en bones condicions alegra la vida i la fa més optimista.
I quan diem entorn, volem dir tot el que inclou. Des de mobiliari urbà net i polit, parcs infantils en condicions, arbres i jardins ben arreglats, fins fonts en funcionament i contenidors en el seu lloc.
Un segon tema essencial que la gent especialment valora és suficient enllumenat públic com per caminar i passejar amb seguretat i tranquil.litat. Res pitjor que carrers i places en penombra i amb una sensació d'abandonament i deixadesa.
Com a tercer tema en importància es posa la problemàtica del soroll incontrolat. I aquí devem ser quasibé campions mundials en sorolls diversos a totes hores del dia i la nit. Realment es fa difícil viure i conviure en un entorn sorollós i agresiu, en aquesta qüestió. S'ha fet i avançat molt poc en aquesta problemàtica. I tant podem sentir l'esgarrifós soroll d'una moto, com d'un cotxe trucat, com les discoteques ambulants que posen molts conductors a totes hores del dia o la nit. Si a tot plegat hi sumem els televisors en cases mal insonoritzades, no és estrany que els nervis de la gent estiguin a flor de pell.
I ja en quart lloc es situa el tema de la seguretat en general, o a nivell particular si es viu en algun lloc apartat o en algun barri conflictiu.
Exposats els quatre grans temes del dia a dia, és evident que aquells partits que portin en els seus programes mesures concretes per solucionar o paliar aquests problemes, tindran bona part dels ciutadans al seu costat.
Els grans projectes ja no "venen" com abans. S'han cobert bona part de les necessitats en infrastructures i equipaments i la gent ja els veu com a normals i lògics. Ara es reclama la millora de la vida diaria. I per aconseguir-ho, s'han de emprendre actuacions clares i contundents en els temes exposats. I alguns no son tant difícils d'aconseguir, però altres obliguen a modificar comportaments generals i habituals, molt difícils d'erradicar sinó es fa a nivell de tot el país. Es el cas del soroll, o el de la seguretat, però els altres sí tenen solució a nivell local, i cal començar per aquí. Veurem quins programes presenta cadascú i on figuren aquestes propostes.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació pel PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?