Thursday, January 11, 2007

 
EL NOTARI, OBLIDAT
No és estrany que molta gent desconfiï d’alguns polítics quan veuen canvis sobtats només a les poques setmanes de prometre una cosa i comprovar com diuen la contrària, una vegada passades les eleccions.
Ara mateix acabem de sentir que CiU es planteja la possibilitat de pactar amb el PSOE o amb el PP si, en les eleccions generals properes, cap d’ells té majoria absoluta per governar.
Les ganes de Unió per entrar en el govern central son de sobres conegudes per tothom i no ha de ser motiu d’escàndol. Però ,fins ara, semblava que Convergència guardaria les formes i no donaria peu a creure en un canvi radical respecte les seves relacions amb el PP i mantindria la idea de no participar en cap govern on ells hi fossin.
Doncs bé, les promeses i contundents declaracions sobre la impossibilitat de treballar junts amb el PP ja s’han deixat de banda i el Notari no tornarà a tenir feina. Artur Mas ho ha dit clarament que si es donen les circumstàncies adequades res impedirà que CiU pugui pactar amb el PP i fins i tot governar junts. Va bé saber-ho , sobretot en els delicats moments pels quals travessa el país. I si en algun moment de la història el PP ha fet por, ara l’està superant.
I no es comprèn el posicionament de CiU en uns moments com aquests, donant la sensació que es posen en una equidistància respecte el PSOE i el PP, volent donar a entendre que tant els fa anar amb uns com amb els altres. Si una cosa la gent té clara és que la distància entre uns i altres és infinita. En tots els nivells i circumstàncies.
CiU sembla haver oblidat el compromís del PP de rebaixar l’ Estatut. No ja abans de la seva aprovació sinó fins i tot ara que està vigent. No solament l’han portat al Constitucional sinó que tenen el compromís de laminar-lo en tot el que puguin. I no és igual tenir el PP a la oposició que en el govern.
Però , és d’insensats pensar que podrien moderar un PP que en la Llei de Memòria Històrica defensa idees i propostes preconstitucionals i fan tremolar a qualsevol demòcrata convençut. O un PP que encara parla de conxorxes estranyes en l’atemptat de Madrid i veu mans ocultes que els feren perdre unes eleccions que consideraven guanyades.
O un PP ple d’ escàndols per corrupció en nombrosos indrets d’ Espanya i que mira cap un altre indret quan se l’acusa de falta de rigor i contundència contra aquests comportaments.
Dir ara que es plantegen una possible col.laboració amb aquesta gent ,just a pocs dies del gran debat sobre el terrorisme d’ ETA , és incomprensible sinó és que la desesperació pels espais de poder perduts els fa perdre el mon real de vista. Serà difícil fer-ho entendre als seus militants , però molt més al conjunt de la ciutadania catalana.
Un partit no pot canviar de posició , en temes essencials, d’un dia per l’altre. La gent exigeix serietat i convicció, a més de coherència. I estranya , en uns dels moments més delicats de la història contemporània que prenguin un posicionament tant poc seriós i explicat com aquest.
Tots sabem, per pròpia experiència ,que passar a la oposició és dur. I que resistir i preparar una nova etapa encara ho és més , però saltar d’un lloc a l’altre ,sense xarxa i sense paracaigudes, és garantia d’acabar malament. I amb les eleccions municipals a la vista no crec que a bona part d’alcaldes i regidors de CiU els faci cap gràcia veure com el seu partit s’acosta al PP i dona per fet que pot haver-hi una col.laboració i pacte a nivell estatal. Ja poden explicar-ho que ningú ho entendrà, sobretot després del numeret del Notari.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?