Friday, December 01, 2006

 
LA PROPERA CONTESA ELECTORAL
Sortits d’una campanya, ben aviat en començarem una altra de més llarga i més variada en tots els sentits. Es tracta de les vuitenes eleccions municipals de la democràcia. I aquí sí que sol haver-hi una molt elevada participació i interès a raó de triar els representants municipals de cada poble i ciutat.
Son les eleccions més properes al ciutadà i aquest ho té més fàcil a l’hora de valorar les propostes de cada candidatura perquè li parlen de coses que coneix bé. Això en els pobles petits i mitjans , en les ciutats hi ha més llunyania, però no tanta com per no saber del què es parla.
I tot sembla indicar que finalment els ajuntaments tindran la prioritat que es mereixen i que han anat esperant, any rere any. Des del govern central s’anuncien millores en el finançament i en les competències municipals. S’està redactant una nova llei de bases de règim local que ve a ser la constitució dels ajuntaments i que ha de servir per posar al dia la llei bàsica que ja té un munt d’anys i li falta precisió i adaptació a les noves obligacions municipals.
Per la banda autonòmica també es garanteixen millors condicions, en tots els sentits i la continuïtat del govern d’esquerres afavoreix la tendència ja comprovada en aquests darrers tres anys de dotar d’un millor finançament els ajuntaments, al mateix temps que s’obliguen a que totes les noves lleis vagin acompanyades de dotació financera per poder-les complir i fer complir.
Amb tot, aquestes seran unes eleccions força diferents en molts indrets pels canvis viscuts a nivell demogràfic . En tant sols quatre anys molts municipis han vist augmentat el seu padró en percentatges mai vistos i això comporta l’arribada de gent d’altres municipis que encara no han tingut temps d’integrar-se en el nou i no coneixen prou bé la gent i els candidats com per poder decidir amb gran coneixement de causa. Hi haurà ,doncs, un cert grau de desconcert i improvisació en molts casos que provocarà resultats difícils de pronosticar. Precisament la integració dels nou vinguts és una de les noves prioritats de tots els municipis receptors.
I també les prioritats han canviat sensiblement a la majoria de municipis, de manera que els programes electorals parlaran més de activitats, actuacions i gestió que no pas de pedra i ciment. El ritme frenètic de construcció i equipament està donant pas al de manteniment i serveis. Això exigeix un canvi de les estructures municipals cap a noves fórmules de gestió.
Els alcaldes, i amb ells els regidors, es van convertint en autèntics encarregats de empreses de serveis públics ,capaços de dirigir un munt de personal dedicat a les més diverses tasques. I és que els ciutadans reclamen als ajuntaments la resolució de tots o gairebé totes les seves necessitats. I aquestes cada vegada son més àmplies, i exigents.
Per tant en aquesta nova etapa els partits han de buscar com a candidats, persones preparades, amb capacitat de lideratge, però sobretot amb una gran facilitat per la gestió i la planificació. I tot plegat unit a una gran disponibilitat de temps i dedicació. S’ha acabat la dedicació parcial o a hores lliures. Fins i tot en pobles petits un ajuntament ja no pot funcionar com abans, a estones perdudes sinó que fan falta moltes hores, i molta disponibilitat per assistir a reunions, dintre i fora del poble, visites institucionals, gestions de tota mena, etc. Una certa professionalització és indispensable, i d’aquí que les administracions, dites superiors, hauran de ajudar fortament sinó volen que els ajuntaments quedin col·lapsats.
Sembla que totes estan disposades a complir els seus compromisos i finalment donar pas cap una nova realitat en que els tres nivells d’administració estiguin en igualtat de condicions. De moment per arribar-hi els ajuntaments han de fer un bon salt endavant. La proximitat de les vuitenes eleccions és un bon moment per fer-ho realitat i així animar que una nova generació de polítics prenguin el relleu als que ja hi portem una llarga temporada als front els afers municipals.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?