Thursday, December 21, 2006

 
ACONSEGUIT A TEMPS
Els que vivim a pagès estem força habituats a que sempre siguem els darrers a obtenir determinats serveis. I aquest retard en tot ens fa veure les coses amb una certa llunyania i un cert pessimisme.
Al llarg de la història hem perdut la cursa de les comunicacions terrestres, dels serveis bàsics fonamentals: telefonia per fil, després mòbil, xarxa d’aigua, xarxa de gas,etc. i també de molts altres lligats a fets culturals, educatius, de lleure, etc. La poca població i la seva dispersió han estat elements essencials a l’hora de no poder competir amb les ciutats.
Però heus aquí que hem aconseguit trencar aquesta dinàmica i aquesta tendència amb un nou servei que ja tothom considera bàsic: les comunicacions via Internet. La nova comunicació del segle XXI. De tenir o no en depenen decisions com que una empresa s’instal·li en un lloc o en un altre, o que moltes activitats puguin competir amb altres de llocs més ben comunicats.
Si fins ara no ens podíem imaginar unes relacions sense telèfons, ara ja no son imaginables sense connexió a Internet. I cada vegada més, de manera que la pressió que entre tots els que vivim en el món rural , hem fet sobre la Generalitat ha donat peu a unes inversions importants per no quedar enrere.
El Solsonès ja té Banda Ampla Rural i ben aviat aquesta arribarà a la comarca veïna del Berguedà. Allà l’estem esperant en candeletes després d’anys de reivindicació i de reclamar-la a les grans empreses de telecomunicacions del país.
I és inútil lluitar amb les grans empreses. Es desesperant comprovar el grau d’ignorància i desinterès envers els pobles petits, i ja no parlem de les cases situades en disseminat. Ni en volen saber res ni tant sols contesten les peticions d’informació.
No ha quedat cap altre remei que la Generalitat inverteixi molts diners en crear les infraestructures necessàries per fer arribar la cobertura en zones poc rendibles econòmicament. A partir d’aquí la empresa adjudicatària Iberbanda ha de fer la resta.
Amb tot ,el més lògic probablement hagués estat exigir a les grans empreses que si volen filet ,també tinguin uns quants óssos. Però el debat s’hagués allargat i complicat durant anys i el retard en tenir aquest servei hagués estat més gran.
Benvingut encara que sigui amb un cert retard, però des d’ara la comarca ja pot competir amb altres de metropolitanes. Ja poden venir activitats que no necessiten estar al peu de les grans indústries. Hi ha un bon nombre d’empreses, petites i mitjanes que depenen de la bona recepció i comunicació via Internet. S’ha escurçat ,doncs, la distància entre uns territoris i altres. Amb aquesta inversió es produeix el desitjat i reclamat reequilibri territorial.
Ara hem de demanar altres formules de reequilibri en altres serveis, però si hem començat per un ,serà més fàcil obtenir-ne d’altres. Es una primera victòria que fa pensar en un canvi de mentalitat del govern de la Generalitat. I val més tard que mai.
En veurem d’altres de canvis en positiu. El més immediat el lligat a les persones amb pensions més baixes, i tot seguit en millores amb altres serveis fonamentals com els sanitaris, els de educació i de benestar. També aquests permetran escurçar les distàncies entre poble i ciutat. Es la manera progressista de governar, i de fer passar els fets per davant de les promeses. En continuarem parlant amb resultats a la mà, ben aviat.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?