Thursday, November 02, 2006

 
HEM ACONSEGUIT REPRESENTACIÓ
El Berguedà no ha estat cap excepció a l’hora d’anar a votar i fer-ho en uns índexs similars a la resta del país. Es una de les grans decepcions del dia 1. No podem acceptar com a lògic un volum d’ abstenció superior al 40%, i algunes actuacions s’hauran de dur a terme sinó volem convertir les eleccions al Parlament en més testimonials que cap altra.
I la manca d’una llei electoral pròpia i adequada als territorials actuals és una de les causes. N’hi ha d’altres que caldrà valorar i discutir en l’immediat futur per veure si aconseguim cotes de participació similars a les municipals i generals.
Dit això, cal valorar el què ha passat i acceptar el veredicte popular. En el cas de CiU ,tot i ser el partit més votat, no ha aconseguit els seus objectius. Varen apostar pel tot o res i segurament es quedaran en el res. Es una de les conseqüències d’haver anat contra tots. Sinó et surt bé no tens aliats amb qui pactar. I ara el panorama no els és favorable.
Tampoc el PSC ha aconseguit els seus objectius. Érem conscients de les dificultats, després d’una legislatura complicada, poc atractiva i amb massa soroll. I sempre qui presideix s’emporta les crítiques més ferotges. Si a tot plegat li sumem el canvi de candidat i la baixa participació, el resultat és l’ obtingut: clarament insatisfactori.
El cas d’ ERC mereix un comentari més sorprenent, perquè l’ alegria li ha vingut de no perdre tant com esperava. Està lluny dels somnis de tres anys enrere d’ atrapar a CiU o arribar al milió de vots. Ara per sota dels cinc-cents mil aconsegueix salvar els mobles perdent un parell de diputats. Després de tot el succeït és cert que no ha quedat malament.
Per ICV ha estat un resultat feliç, perquè puja i demostra que ha fet bé els deures de presentar-se en pla positiu i aplicar-se més a la política pública que a la gestió. D’aquesta lliçó caldrà aprendre’n i extreure’n conseqüències.
I només queda el PP amb uns resultats que el fan irrellevant, i l’entrada en el Parlament del Partit de la ciutadania que significarà una novetat difícil de valorar a dia d’avui.
Però cada partit es jugava també la seva representació territorial. I ja fa unes setmanes vaig criticar el doble llenguatge de CiU de parlar molt del món rural i fer poc per ell. Ara ja veiem els resultats. La única representant en el Parlament de la comarca és la Judit Carreras, la nova diputada que ha pres el meu relleu. El que compten son els fets no les paraules, dèiem des del PSC i ara s’ha comprovat. La veu del Berguedà es farà sentir i si tot va bé i es forma un govern catalanista i d’esquerres la seva presència serà molt important per continuar impulsant els grans projectes comarcals.
Sempre hem reclamat ser escoltats. Puc assegurar que en els darrers tres anys hi ha hagut una especial sensibilitat envers la nostra comarca i hem aconseguit desencallar temes històrics. Cal continuar la feina i tirar endavant les grans propostes. De fet les perspectives presents son les millors dels darrers anys i d’aquí la importància de tenir algú que vetlli per elles.
I de que el Berguedà ha sortit d’un cert oblit sota governs de CiU ho demostra el gran nombre de projectes i visites de Consellers de la Generalitat en aquests tres anys. L’aposta per una nova etapa de catalanisme i progrés és lògica i els resultats de la comarca i del conjunt de Catalunya avalen aquesta possibilitat. En qualsevol cas el PSC ha complert amb el seu compromís i la comarca continuarà tenint veu pròpia en el Parlament.
Joan Roma i Cunill, diputat en funcions del PSC. Per Regió 7 setmanal berguedà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?