Tuesday, September 12, 2006

 
UN BON BALANÇ

Hi ha hagut tant de soroll al voltant de l’ Estatut i entorn el govern que ha passat parcialment desapercebuda l’acció diària i el conjunt de la gestió.
Es evident que cada partit ha de fer autocrítica i veure en què s’ha fallat, per evitar repeticions en el futur. De fet serà força difícil repetir certs pactes si les coses no canvien sensiblement. I és que sense tant de soroll i més efectivitat els resultats encara haurien estat més espectaculars.
I també cal dir que ara, amb un govern format per PSC i ICV realment les coses van molt millor. No hi ha aquelles discrepàncies per qüestions, sovint, accessòries i es va al gra. Entenent per gra, prendre grans decisions i tirar endavant tots els grans projectes que necessita el país.
Tanmateix sempre és bo mirar una mica enrere i fer un repàs del que han estat els mil dies de govern. Fa temps que CiU intenta minimitzar les actuacions i donar una sensació de poc treball ,quan la realitat és ben diferent. He estat en el Parlament durant prop de 5 legislatures i puc assegurar que aquesta, a nivell de gestió ha estat la més eficaç en alguns grans temes que sempre havien quedat per més endavant.
I és que un país perquè funcioni necessita una maquinària eficient. En temps de CiU la administració era ineficient, degut a múltiples factors. El primer per mandra de fer canvis i adaptacions a les necessitats actuals. Sempre es deixava per més endavant i la maquinària anava envellint i agafant vicis per tot arreu. La traducció eren retards , pèrdues de temps, burocràcia inútil i despesa creixent.
Una de les primeres grans actuacions que la gent no veu a primer cop d’ull és precisament posar al dia la administració. Queda encara molt per fer, que quedi clar i que ningú es pensi que ja hem arribat a bon port, però deu ni do dels canvis operats i dels estalvis aconseguits.
Una altra de les grans decisions ha estat la de canviar les prioritats del govern. En les etapes de CiU , les prioritats ni eren clares ni s’aconseguien resultats pràctics importants. Era la famosa teoria de la “taca d’oli” per uns temes, la “esquitxada “ per uns altres i un poti – poti per altres. Es a dir, es volia acontentar tothom una mica sense resoldre els grans problemes de fons.
Exemples en tenim a centenars. Des de començar l’ Eix Transversal al cap de 12 anys de prometre’l i fer durar les obres 12 anys més, tot i fer 13 inauguracions de petits trams perquè semblés que es treballava molt, a fer el mateix en altres carreteres, o en els temes de peatges, inversions en equipaments educatius, sanitaris, etc.
El govern actual ha volgut posar per davant de tot les inversions en educació, en sanitat i en benestar social. Es a dir, s’ha convertit en un govern d’autèntica vocació al servei de la gent començant pels més petits , on rau el futur del país, continuant per la ciutadania amb problemes de salut i acabant pels més necessitats i desvalguts, la tercera edat.
Els exemples son contundents. En matèria de educació s’han contractat 4.600 mestres més, s’han construït 104 centres escolars i s’ha signat el Pacte Nacional per a l’ Educació que suposa un salt qualitatiu de primer ordre.
En salut , les xifres son igualment contundents amb la contractació de 903 metges nous, reducció d’un 20% del temps mitjà d’espera per operacions no greus, millores en els principals hospital de Catalunya i molts nous centres de salut, fins i tot en les poblacions més petites.
En benestar, s’han destinat 261 milions d’euros per a 260.000 famílies i s’han construït 47 nous equipaments per la gent gran.
En mobilitat, només cal veure tot els moviments al llarg i ampla de la Catalunya Central i tots els nous projectes que s’estan redactant i contractant, per donar compliment a les aspiracions del territori rural de equiparar-se a l’urbà en matèria de comunicacions.
Hem vist altres inversions espectaculars com les lligades a la llei de barris amb una dotació de 600 milions d’euros, o el desplegament continuat dels Mossos d’ Esquadra,etc.etc.
En definitiva, s’ha treballat molt i bé, en la major part de les matèries que afecten els ciutadans en el seu dia a dia, al mateix temps que s’han millorat notablement les ajudes als ajuntaments perquè també ells podessin fer front a les necessitats més urgents dels pobles i ciutats.
He estat espectador i actor de cinc legislatures, quatre sota governs de CiU i una del govern d’esquerres, i francament el país no aguantaria tornar enrere i perdre tots els avantatges aconseguits en aquests darrers tres anys. Ara CiU pot al·legar soroll i algunes sortides de to, propis també d’un govern amb tres socis, però els resultats son contundents i sòlids. Les xifres ho demostren i son tossudes, davant els intents de desacreditar la feina feta. El balanç és bo, i és bo continuar-lo.
Joan Roma i Cunill,Diputat al Parlament pel PSC. Article per La Rella.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?