Wednesday, September 06, 2006

 
GARANTIR LA VENDA DE BOLETS
Pels qui hem seguit i intervingut en la problemàtica dels accessos a Cal Rosal podem assegurar que la preocupació era doble. Per una banda treballar per millorar els accessos, una vegada obert el desdoblament i per altra aconseguir mantenir una activitat comercial que és de vital importància per Cal Rosal, però també per la comarca.
Era lògica la inquietud de tota la gent i la petició del Grup Municipal del PSC a l’ajuntament d’ Olvan per aconseguir canvis en els accessos i en la senyalització a banda i banda de l’ Eix del Llobregat. Sí estranyava el posicionament de l’equip de govern d’Olvan en un tema que hauria d’haver-se negociat i resolt molts mesos abans.
Ara, hem aconseguit un acord favorable de la Direcció General de Carreteres per aplicar de forma immediata i hem iniciat les negociacions per aconseguir-ne un altre de cara el futur immediat. Tot per fer possible que Cal Rosal tingui un futur clar i esperançador.
Amb tot, no és fàcil acostar els antics clients del mercat del bolet, quan passen per un traçat de la C-16 radicalment diferent de com era un any enrere.
La mobilització i preocupació dels boletaires és lògica i comprensible. Molts han vist el descens de l’activitat en el mercat de Guardiola que tot i estar ben situat , ha perdut molt moviment respecte el que tenia anys enrere.
D’aquí la recerca de llocs alternatius i veure Berga com a lloc de salvació. Es una de les solucions immediates que es pot trobar, si bé caldria des d’ara mateix obrir un període de estudis i reflexió sobre les perspectives de futur.
El Berguedà s’ha convertit en la comarca catalana de referència obligada en matèria de bolets. Això és bo, però ens obliga a ser conseqüents. Ni es pot improvisar ni es pot enganyar. Hem d’apostar per la qualitat i la serietat.
Ara hem de resoldre amb caràcter d’urgència què fer per no perdre els milers de clients que any rere any compren a la comarca . Poden coexistir dos o tres mercats de bolets a la comarca, però tots ells han d’estar ben muntats i ben programats. En aquest tema com en altres sempre ha mancat ordenació, planificació i promoció. Es una més de les mancances del consell comarcal.
La venda de bolets produeix beneficis importants a tota la comarca. Molt més del que pot semblar a primer cop d’ull. Son beneficis repartits per tot arreu i que arriben a moltes famílies que hi troben el complement essencial , i provoquen una riquesa gastronòmica més que evident al llarg de tot l’any. Porten moviment general a tots els pobles i sovint és més important la temporada boletaire que la d’estiu o la de neu. Per tot això s’ha de trobar solució a l’actual problemàtica.
Aquest any serà transitori. De solucions parcials i no satisfactòries, probablement per ningú, però permet obrir el camí cap a solucions més definitives. Es pot pensar en un gran mercat del bolet centralitzat o més repartit. Hi ha clientela per a tots si es fa bé, i ben planificat. En un any hauríem de tenir la solució. Que cadascú faci els deures que li pertoquen.
Per part de la Generalitat he de dir que la comprensió i col.laboració és més que evident, i donaran facilitats per trobar la proposta més adient. Ara bé hem de ser nosaltres des de la comarca els qui la dissenyem i planifiquem. En aquests darrers dies he tingut ocasió de parlar-ne amb uns quants consellers del govern i tots ells mostren el seu interès perquè la comarca tingui i mantingui el lideratge dels bolets. Es hora de buscar solucions adients.
Joan Roma i Cunill, Diputat al Parlament pel PSC. Article pel setmanari berguedà,regió 7.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?