Thursday, August 31, 2006

 
LES ALTRES ELECCIONS
La decisió d’avançar les eleccions al Parlament ha tapat la preparació de les altres eleccions: les municipals, les que per llei son cada quatre anys sense alteracions de dates de cap mena.
No tenen tanta premsa ni tanta atenció com les altres i en canvi pels ciutadans de peu son de la màxima importància. Representen l’elecció dels equips que han de governar i administrar els serveis bàsics dels pobles i ciutats.
Els partits estan totalment immersos en la preparació, compaginant-la amb la del Parlament i fent-la, fins i tot complementària. De fet els resultats influiran decisivament en les expectatives i resultats de cada força política.
I és hora de demanar als ciutadans que “es mullin” pel seu poble o ciutat. No passa dia sense crítiques a la manera de fer i actuar d’uns i altres. Sembla ser que molta gent té solució als problemes dels sorolls, falta de civisme, mancances en infraestructures i equipaments, dotació de serveis, agilitat en els tràmits burocràtics i un llarg etcètera que apareix en articles, cartes al director, mobilitzacions , etc.
Seria lògic que tota aquesta gent s’aboqués a participar i que ho fes en el lloc més indicat: els ajuntaments. Allà resideix el poder de decisió de cada poble o ciutat. I en canvi es nota des de fa uns quants anys la falta de vocacions.
I no solament aquí, és el que els passa a les entitats, clubs, associacions i a tota la xarxa social que veuen com envelleixen els dirigents per falta de relleu. Es evident i constatable que és més fàcil criticar que no pas actuar. És una llàstima perquè els ajuntaments ofereixen una ocasió única i immillorable de canviar les coses.
Per aquells que estimen el seu poble o ciutat, entrar a l’ajuntament significa tenir a les mans les eines per modificar el seu present i millorar el seu futur. Des de l’ajuntament es modela el creixement, es dota de serveis, infraestructures i equipaments ,el municipi on vivim. I en poc temps es veuen els resultats.
En contra del que molts pensen o diuen, per estar en un ajuntament calen grans dosis d’idealisme ,ambició sana i sobretot paciència i constància. Res de voler-se menjar tot en quatre dies. Tot costa d’aconseguir i és a base de constància com s’arriben a resoldre els problemes més urgents. Però és amb paciència com es resolen moltes peticions que la gent fa i que creuen que tenen solució de la nit al dia. Tothom és posseïdor de solucions màgiques i immediates quan els problemes li toquen a ell, o quan vol una resolució favorable als seus interessos.
I des de l’ajuntament s’ha de vetllar pels interessos generals. Per això, en contra del que molts diuen, la feina municipal és essencial i generalitzadament honesta. Uns pocs deshonestos han embrutat la immensa feina de la majoria. En general es treballa molt i es guanya poc, o res, simplement s’actua per convicció, per estimació al poble que t’ha vist néixer o que has triat per viure.
Però la satisfacció pot ser gran. Pots tenir l’orgull de moldejar un municipi i portar-lo cap on somies. Evitar destrosses, evitar danys irreparables, millorar el nivell de vida i cuidar-te dels més desvalguts, recolzar la educació i la cultura, impulsar noves idees i nous projectes de treball, vivenda, i benestar.
En definitiva, res millor per dedicar una part de la vida als altres que fer-ho des d’un ajuntament. Les eleccions municipals no son unes eleccions menors, son les més rellevants de totes. Així ho hem cregut des de sempre els socialistes i no és estrany que posem en els càrrecs més rellevants a persones que han estat abans en un ajuntament. Es la millor escola social i política del país.
Joan Roma i Cunill, Diputat al Parlament pel PSC. Article per Regió 7.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?