Tuesday, August 29, 2006

 
DE NOU PROBLEMES D’AIGUA
Hem tornat a veure els problemes d’abastament d’aigua als municipi de la Vall de Merlès, i l’ ús de cubes per trasportar-ne als pobles més castigats per la sequera. Aquesta imatge la continuarem veient en els propers anys sinó es fa cas als advertiments de que la Riera de Merlès no és suficient per garantir el subministrament.
Un any més, i és el tercer s’ha deixat gairebé seca la Riera de Merlès. Una riera protegida i que no pot donar més aigua que la que porta. El municipi de Les Llosses també ha tingut problemes i l’agafa molt més amunt. I és que el règim de pluges és va fent més i més irregular i el consum augmenta brutalment. Es evident que la decisió de dependre d’aquest Riera per part dels municipis de la Vall de Merlès no fou la més adequada. I portarà més problemes i més greus.
La famosa bassa de 120 milions de litres tampoc serà la solució. Ja ho he dit diverses vegades, sobretot perquè es va vendre com un dipòsit per 3 o 4 mesos quan justament reservarà aigua per uns 20 dies.
Però és que a no gaire tardar qualsevol persona denunciarà l’excés de captació d’una Riera protegida i pot intervenir el fiscal de Medi Ambient i portar la Mancomunitat davant els tribunals per delicte ecològic, amb les conseqüències polítiques i econòmiques que se’ n puguin derivar. Mala cosa i mal plantejament.
Es cert que la culpa d’aquesta planificació no ha estat només dels ajuntaments. L’ ACA hi ha jugat un paper destacat i considero que ,en bona part desencertat. Pel cost total que tindrà tot el projecte principal i els secundaris s’hagués pogut anar a buscar l’aigua a l’ embassament de La Baells. Una reserva més abundant i segura que no pas la de la Riera.
Però ara estem on estem i la solució passa per afegir cabals extres de tot arreu allà on es pugui.
Vindrà l’estiu vinent i el problema serà similar al de aquest any. La bassa solucionarà uns dies el problema, però simplement aparca la gravetat un temps i després retorna. El cost de manteniment també d’unes instal·lacions com aquestes no s’ha estudiat ni valorat prou bé. Alguns pensen que tenir una bassa és omplir-la i anar agafant aigua. Res més lluny de la realitat. S’ha de mantenir, netejar, evitar el creixement d’algues,etc,etc, costos que es pagaran amb els rebuts de consum. Uns rebuts que de ben segur pujaran fortament.
Però el que em preocupa és la dependència de tanta gent d’un cabal tant irregular i insuficient. I em preocupa perquè també m’afecta en tant que alcalde d’un dels municipis per on passa la Riera que estic obligat a preservar i que també alimenta alguna de les explotacions agràries del terme municipal.
També aquest projecte demostra que no es poden trobar solucions parcials a temes més globals com és la necessitat d’aigua. En el passat, en temps de CiU era habitual que cadascú s’espavilés com pogués. Cada poble buscava i portava aigua d’allà on li semblava. Aquesta política ha estat nefasta perquè ha trossejat el país i l’ha fet immensament complicat en un tema vital com aquest.
Ara es veuen els problemes que comporta aquesta via individualista i convé passar ràpidament a una altra en que s’encarin les necessitats de manera àmplia i global. Grans projectes, que cobreixen amplis territoris i resolguin grans problemes. Els embassaments han de servir als territoris que els acullen. Així es farà ara a La Baells amb Berga, o Avià o alguns altres municipis. I així s’hagués hagut de fer a la Vall de Merlès.
Les negociacions i propostes varen durar massa anys i amb massa incerteses i indecisions. Al final es va optar per una solució còmode, però faltada de visió de futur. Ja s’estan pagant les conseqüències i més que es pagaran en el futur. Com a mínim que es busquin altres fonts de subministrament alternatiu per evitar una dependència que ja per tercer any consecutiu es demostra clarament negativa.
Joan Roma i Cunill, Diputat al Parlament pel PSC. Article per La Rella.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?