Thursday, July 06, 2006

 
GESTIÓ I GOVERN
Fins ara s’ha valorat ben poc l’art de gestionar. Ben al contrari del que ha passat amb el de governar que ho ha omplert tot . Ha donat la impressió que la gestió estava en mans dels tècnics i el govern en mans dels polítics. I malament quan una no va estretament lligada a l’altra.
Ho podem veure en la majoria d’ajuntaments. Un bon alcalde ho és en la mesura que sap combinar les accions de govern amb les de gestió. És més, en molts casos la gestió passa per davant de l’acció de govern i la supedita o la influeix notablement. I és que amb poques competències i relativament pocs recursos, la gestió esdevé fonamental.
Tots recordem les grans coses fetes per la Mancomunitat de Catalunya sota el lideratge de Prat de la Riba. Poc poder polític i econòmic, però una excel·lent gestió. En pocs anys es varen realitzar projectes que encara ara perduren en la memòria i en la realitat. Es un exemple d’aprofitament total de les possibilitats existents, traient-ne tot el suc possible i donant a la gestió un valor essencial.
Ben lluny del que hem vist durant els governs de CiU. La preeminència de la política i el govern ha estat total i la gestió s’ha considerat secundària,deixada en mans de tècnics , no sempre adequats a les funcions que havien de complir.
Es més, sovint la politització dels tècnics i la gestió feia encara més improductiva o inadequada la seva tasca. No és estrany el resultat deixat en herència. Departaments altament burocratitzats, organigrames incongruents , deficient planificació i programació, decisions incongruents, traves administratives i llarguíssims processos de gestió i tramitació pels ciutadans. En definitiva, una administració altament deficient i ineficaç.
Pels socialistes la gestió ha estat sempre un element essencial de govern. Ha d’anar estretament lligada a ell. Sense una ,l’altre esdevé inoperant o coix. Probablement el gran nombre d’alcaldes ha imbuït el partit d’aquest element essencial. En tot ajuntament ha d’haver-hi un bon secretari, un eficient interventor, un sòlid arquitecte, un eficient enginyer, i així fins el darrer dels funcionaris municipals. Amb un aparell potent, l’acció de govern esdevé ràpida , eficaç i adequada a les necessitats.
El paper jugat pel PSC en aquesta legislatura a la Generalitat ha estat fonamental a l’hora de compaginar govern i gestió. L’esforç ha estat enorme i en bona part reeixit. Sobretot en les Conselleries governades pels socialistes. Ara convé continuar i culminar aquesta acció si volem avançar més ràpidament i eficaçment cap el futur.
En aquest nou marc, un eficient gestor és essencial. La persona que presideixi la Generalitat ha de tenir aquest doble caire de governant i bon gestor perquè la institució avanci degudament. En aquest sentit pels qui som alcaldes i hem treballat i vist treballar a l’alcalde Montilla, a l’ajuntament de Cornellà o a la Diputació de Barcelona ,podem garantir que tenim el polític complert. La persona que sap prendre acords de govern, però al mateix temps es sap envoltar d’eficients gestors perquè la maquinària rutlli al ritme adequat.
Qui ha actuat d’una determinada manera en els càrrecs anteriors mereix tota la confiança de que ho seguirà fent en els altres que li depara el futur. I francament en matèria de gestió estem lluny d’on hauríem i podríem estar. Els tres anys de tripartit han estat pocs per la immensa feina que queda per fer. Una nova etapa ,sense les dependències tingudes en aquesta, seria la millor fórmula pel país.
Joan Roma i Cunill, Diputat al Parlament pel PSC. Article per Regió 7.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?