Monday, February 22, 2016

 

VISITEU LA COMARCA - art. Setmanari Berguedà de Regió 7

VISITEU LA COMARCA ¡
Aquesta crida, no va destinada a la gent de fora del Berguedà ,sinó precisament a tots els berguedans, de naixement o de residència;  i ve al cas de la constatació de com milers de persones no han estat mai en paratges, indrets o monuments, quan d’altres persones no dubten de fer centenars o milers de quilòmetres per visitar-les.
Es el que et passa pel cap quan ens reunim uns quants alcaldes per plantejar una nova organització de les visites als monuments restaurats pel Servei de Patrimoni Local ( SPAL) de la Diputació de Barcelona: Sant Llorenç prop Bagà, Sant Quirze de Pedret, Sant Sadurní de Rotgers, Sant Vicenç del Rus o Sant Vicenç d’Obiols. Aquest conjunt d’esglésies romàniques han estat visitades per un mitjana de 6.000 persones a l’any. Bé, podríem afegir-hi un miler més, procedents d’algunes escoles que no havien de pagar tiquet.
Si ara féssim una enquesta, o que els mateixos lectors d’aquest article, repassin si les han visitat totes, i veurem com una gran majoria de residents a la comarca no les han visitat. Però no solament aquestes, en les quals es pot trobar un bon guia , sinó en moltes altres que estan disponibles amb audiòfon o fulletons, i que son igualment de gran interès, aquí hi podríem posar: Monestir de Serrateix, església de Sant Jaume de Frontanyà, Monestir de La Portella, Queralt, i mig centenar més d’ermites, esglésies i santuaris, situats tots ells en paratges naturals d’una bellesa immensa.
Però, és que no ens hem de limitar a monuments religiosos per situar la comarca en la primera divisió, per raó de qualitat i diversitat, sinó perquè tenim antigues mines per visitar, antigues fàbriques tèxtils o de ciment, un carrilet per recordar vells temps i anar a llocs emblemàtics, o pensar en com era el territori milions d’anys enrere...i en quan a natura, la varietat i espectacularitat és difícilment comparable amb altres territoris més homogenis, amb menys contrastos.
No és estrany, doncs, que pensem en el turisme cultural, familiar, d’oci i aventura com un dels elements de més futur. Hem fet un llarg recorregut en els darrers vints anys, ple de controvèrsies, dubtes i intents fallits, però estem ja en el camí desitjat. Tots els sectors ens hem posat d’acord en sumar esforços i seguir un mateix guió, de la mà de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà on estem representats els sectors públics i privats.

Estem promocionant la comarca arreu del país i del món, però la crida a conèixer la comarca pròpia és rellevant per quan hem de ser nosaltres mateixos els que primer coneguem el que volem “vendre” a la gent de fora. Res millor pels forasters que poder parlar amb qualsevol persona de la comarca perquè sigui ella mateixa la que pugui opinar, explicar i detallar el que veuran en el lloc programat. Queda molt per fer, i la propera adjudicació del guiatge dels monuments restaurats per la Diputació, amb l’afegit de la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, serà una bona ocasió per promocionar la visita generalitzada de tots els berguedans a tota la comarca. Val la pena ¡





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?