Tuesday, February 16, 2016

 

SUBHASTA DELEGACIONS GENERALITAT- art. Nació Digital Solsona


SUBHASTA DE DELEGACIONS GENERALITAT.
Quan un Govern perd el nord , no pot demanar que els ciutadans el conservin en el seu lloc, i encara menys, als seus representants en els ajuntaments. Vet aquí que durant anys, molts anys, la ciutadania sospirava per descentralitzar i desconcentrar el poder de la Generalitat , tot ell ubicat a Barcelona – capital.
Finalment, en un acte desorganitzat, improvisat i ple de partidisme, Jordi Pujol va autoritzar la creació dels Consells Comarcals. Mitificat el geògraf Pau Vila, es va agafar la seva divisió territorial de Catalunya en 38 comarques i per raons de pressions territorials, se n’hi varen posar 3 més, i ja està. Tots contents, ja tenim una inventada descentralització del país en 41 comarques, amb uns CC polítics, controlats i dominats per CiU. Una bona manera de repartir càrrecs i prebendes, i fer callar els descontents.
Al cap d’uns anys i vista la insistència d’uns quants ajuntaments i partits, a contracor es va decidir dividir el país en Vegueries ( no volien dir-ne Regions perquè la paraula “no mola”; és poc catalana). I Sant Tornem-hi, que si 5, les 4 províncies més la Central, que si 6 amb l’Alt Pirineu i Aran, o que si 7, amb la de Terres de l’Ebre. I bé, s’aproven i ja tenim un nou nivell administratiu, improvisat i sense cap autèntica descentralització ni desconcentració de poder. Simples oficines per tramitar quatre papers, però una magnífica excusa per crear un centenar de nous càrrecs institucionals: els delegats territorials de cada Conselleria...
Nou problema. On posar les Delegacions ??? La rivalitat entre ciutats i alcaldes convergents, obligava a repartir les seus i els Delegats...una nova mostra d’intel·ligència política i austeritat econòmica. I ja està, en posem una aquí, una altra allà, i tots contents. Però, carai, va sortir un Alcalde emprenyat que no volia estar on l’havien ficat: Jordi Aymamí d’Igualada, del PSC. No volia Igualada a la Catalunya Central, preferia abans anar a Barcelona...Doncs, molt bé, castigat. El varen deixar sense cap Delegació, per dolent.
Però ara, en el moment en que Convergència ( o com es vulguin dir en aquest moment) i ERC s’estan repartint els càrrecs de les Conselleries i les Delegacions territorials,  el nou Alcalde d’Igualada reclama el que no li varen donar en el seu dia. I no vol una sola Delegació territorial, en vol 4. No vol ser menys que Manresa o Vic. Ell vol ser com els grans... i és lògic, si seguim la lògica imposada pel president Pujol, primer, i pel president Mas, després. Aquests volen tocar càrrecs, poder no, perquè saben que no en tindran, però càrrecs i cotxes oficials, sí.
Doncs, bé, així estem. I ens queden Berga i Solsona, desemparats i oblidats aquí dalt la muntanya. El de Solsona diu que el lògic és la concentració de seus, per estalviar, però que si es reparteix el pastís, ell també en vol un tros. I els de Berga, també en volen un trosset, ni que sigui com a premi per estar a la oposició. A Berga, governa la CUP que en això no ha dit res.

En resum, en un moment de bancarrota total de la Generalitat, en un moment en que caldria retallar plantilles i promoure l’austeritat burocràtica, aquí estem en plena subhasta de Delegacions. Com podem veure, tot un exemple de planificació, innovació i regeneració democràtica. Si aquesta és la via cap a la República Catalana, Déu ens agafi confessats. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?