Tuesday, February 16, 2016

 

FESTA MATANÇA DEL PORC- BORREDÀ - art. Revista Tasta

MATANÇA DEL PORC – BORREDÀ
Des de fa 42 anys, el tercer diumenge de febrer, Borredà celebra la festa de la Matança del porc. Aquest any s’escau el diumenge dia 21, i seguirem una tradició que va començar amb una juguesca entre amics. Un tenia una granja de porcs (Romuald Freixa) i va dir que si s’atrevien a matar un porc i cuinar-lo a la Plaça Major ell el regalava, també hi posaria el pa, perquè era forner, i uns altres hi posarien el beure. I ja està, ja tenim un primer esmorzar a l’aire lliure en uns temps en que els porcs es podien matar a l’aire lliure, davant de la gent.
Al primer esmorzar en varen seguir molts ,fins arribar als nostres dies. Portem ja 42 anys seguits en que l’empresa Catalana de Pinsos, regala un porc d’uns 90 o 100 quilos, l’ajuntament hi afegeix 70 quilos de botifarra negra,i les begudes, i un equip de voluntaris coordinats per Josep Roma ( el fundador Romuald Freixa ens va deixar )s’ocupen de tots els preparatius per la festa.
El dia abans es mata el porc, i el diumenge es porta en dues canals a la Plaça Major, degudament preparada. Allà es trosseja el porc, i es cou en una gran paella, o a la brasa, segons les parts. També es fan dues o tres fogueres per qui vulgui torrar-se el pa. Des de les 10 i fins a la 1 tots els assistents son convidats a l’esmorzar, aprofitant per fer petar la xerrada i retrobar vells amics i coneguts del poble i la comarca.
Mentrestant en el Centre Cívic, situat a 100 metres de la Plaça es pot visitar una exposició de fotos i utensilis de la matança del porc de cent o cent- cinquanta anys enrere. Una exposició coordinada per la tinent d’Alcalde, Concepció Barniol. Recomanem anar-la a veure perquè val la pena. Allà es pot comprovar la importància del porc en el nostre territori, la festa que suposava, el retrobament familiar, la feina que oferia i la supervivència que suposava al llarg de tot l’any.
I al final de la festa, es pot recórrer el poble i aprofitar per comprar els principals productes que ofereixen les botigues i comerços del poble: embotits artesanals, formatge, melmelades, carn, pa i coques ,... tot de casa. I res millor que quedar-se a dinar en algun dels restaurants on podreu assaborir una bona gastronomia casolana. Val la pena reservar aquest dia i aprofitar per visitar Borredà. Recordeu tercer diumenge de febrer, dia 21. A reveure.
Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?