Friday, June 19, 2015

 

CONSUMIR CULTURA COMARCAL - art. Setmanari Berguedà

CONSUMIR CULTURA COMARCAL.
En temps de crisis cal fer equilibris per oferir bons programes culturals durant les festes dels nostres pobles, i no cal anar lluny si, a prop, tenim on buscar i trobar. Ho dic perquè en les darreres setmanes he tingut ocasió d’anar a veure alguna bona obra de teatre, escoltar un bon concert, o mirar algun bon documental, aquí mateix.  Es a dir, desconeixem el gran nombre d’activitats que es fan a la comarca i que podrien servir per cobrir les “necessitats”culturals de tots els pobles, sense haver de recórrer a terres llunyanes, amb costos elevats, i no sempre , major qualitat.
No conec l’existència d’una guia, llistat o catàleg d’ofertes culturals, a nivell comarcal. Sí tenim l’agenda diària o setmanal de la premsa escrita o digital, per saber què es fa a cada poble concret, però no sempre hi ha tota la oferta, i mai la tenim tota a l’abast. Vull dir que si un ajuntament, comissió de festes, entitat, o penya vol organitzar un esdeveniment, seria molt pràctic poder triar d’entre un catàleg complert.  Qui vulgui fer un ball, podria buscar grups, conjunts, solistes...amb adreces i preus. Qui una obra de teatre, doncs, igual...i així en tots els àmbits de la cultura popular.
Sap molt de greu veure espectacles de gran qualitat i esforç que només tenen una o dues funcions programades. Una llàstima pels protagonistes i una pèrdua per molta gent que els aniria a veure si els tinguessin més a prop. Conec uns quants grups de teatre d’una qualitat realment extraordinària, els quals s’han proposat estrenar una o dues obres a l’any, sense tenir oportunitat de passejar-les per una dotzena d’altres pobles. Hauríem de ser capaços de programar, en funció d’aquesta oferta, al llarg de tot l’any. No calen grans teatres, ni grans muntatges, amb els que tenim a la majoria de pobles, ja podríem fer un bon cicle de teatre local.
I el mateix podem dir per grups musicals, entesos en un ampli sentit. Des qui ofereix recitals de piano amb cantant, fins d’altres de música folk, o d’altres tipus, com son les corals. La varietat és àmplia i ben repartida per tota la comarca, de manera que podríem omplir bona part de les festes que organitzem en els pobles.
Pel que la resta de mostres de cultura, hi ha molt per triar. Des de colla castellera, fins a colles geganteres, esbarts, dansa , etc. Un munt de grups actius que assagen i busquen llocs on anar a mostrar i practicar el que han après. A preus realment irrisoris, destinats a pagar desplaçaments, algun dinar i poca cosa més.

La crisis ha malmès una antiga i sana costum com era la de tornar visita. No solament en el cas de colles geganteres, sinó també en corals, esbarts, grups de teatre...Les retallades han afectat directament les subvencions que moltes entitats rebien dels seus ajuntaments, de la Diputació, o de bancs i caixes que les han suprimit totalment. Es hora de tornar als vells orígens i fer viable la continuïtat del ric teixit cultural que té el país, en general, i el Berguedà , en particular. Fer possible intercanvis i visites per portar fora del poble el que ha assajat el grup local, en la seva especialitat. Es una bona manera de conèixer la comarca, i de posar a l’abast de tothom l’oferta cultural, rica i variada que disposem. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?