Sunday, February 01, 2015

 

PER ALTRUISME art. Regió 7

PER ALTRUISME
En uns moments en que la xacra de la corrupció està a l’ordre del dia amb nombrosos casos, alguns d’ells de grans dimensions i ramificacions, voldria reivindicar la base sòlida i generalitzada de la dedicació de la immensa de polítics als seus pobles i ciutats per simple “altruisme”.
En els inicis de l’etapa democràtica ningú en tenia cap dubte, en canvi ara, els dubtes planegen sobre molts, i és injust. Si mirem el nombre d’ajuntaments a Catalunya ( prop de mil) i a nivell d’Espanya ( prop de nou mil) comprovarem el baixíssim percentatge de comportaments inadequats o clarament irregulars, però no és just que aquests embrutin la neta dedicació de tots els altres.
I és que a vegades es creu que cada gestió, tràmit o impuls donat per un alcalde a una empresa o activitat del municipi, ha de venir acompanyada d’un premi, en forma de comissió, regal ,etc. I res més lluny de la realitat. Dintre del marc de la política municipal, tots els alcaldes ( i quan parlo d’alcaldes, hi sumo als regidors) tenen per objectiu la millora de les condicions de vida del poble i res més vital que aconseguir la implantació de noves empreses i activitats. Aquesta implantació, ampliació o modernització comportarà nous llocs de treball, majors ingressos fiscals, ...en definitiva: prosperitat, i aquest és el nostre gran objectiu.
Que ningú s’estranyi que una de les principals ocupacions dels alcaldes consisteixi en agilitzar tràmits propis i de les altres administracions concernides per un projecte determinat. Intentem que una requalificació de terrenys rústecs per implantar un càmping, duri el mínim possible. O que sigui possible la reconversió d’una casa de pagès en una de turisme rural, o que una botiga pugui ser ampliada, modernitzada...el premi és la satisfacció de veure culminada la petició del particular que el beneficia a ell, i a tot el poble. I no hem de rebre res a canvi. Es la nostra obligació, és el nostre deure.
I el mateix ens toca fer si en algun moment s’ha de buscar plaça de residència per una persona gran, o intentar trobar feina per joves o no tant joves, en atur, supervisar que persones soles no ho passin malament, etc, etc. La feina altruista, per vocació, per ambició de veure que el poble tira endavant, és la nostra base d’actuació. Un altruisme que ha existit sempre i que sempre perdurarà en política, però també en multitud d’altres àmbits de la societat. Sense aquest altruisme el país, la societat no prosperaria.

Quants presidents d’associacions de veïns tenim que no cobren res, quants presidents de corals, grups de teatre, equips de futbol, de colles castelleres, de comissions de festes, d’esbarts, colles sardanístiques, de country,de penyes ...tenim per tot arreu que actuen, només moguts per l’afany de col·laborar i participar en bé del col·lectiu en el qual es mouen. Doncs el mateix passa en l’àmbit polític. El noranta-cinc per cent som persones mogudes per l’estimació als nostres municipis. No esperem res més que veure traslladats sobre el terreny els projectes que hem somiat, hem promès. La gent ens paga amb vots, i només volem aquesta recompensa. La malfiança i els casos greus apareguts han embrutat aquesta realitat, però no ens deixem portar per acusacions falses, o generalitzacions injustes. Per posar un exemple ben proper als lectors, puc afirmar que els tres alcaldes de Sant Vicenç de Castellet, dos del PSC i un d’ERC em mereixen total confiança. Els he conegut a tots tres i puc assegurar que varen actuar portats per l’anhel de millorar el poble, mai per cap altre motiu ni expectativa. Es dur veure com , massa sovint, s’ha deixat de pensar en l’altruisme com element bàsic de la nostra dedicació al càrrec, i a la política, en general. Però que ningú ho dubti, hi és, i sense aquest element seria impossible fer bé la feina diària. Ni sous ni indemnitzacions compensen.  





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?