Wednesday, February 11, 2015

 

DESPOBLAMENT I SERVEIS BÀSICS -art. La Rella

DESPOBLAMENT I SERVEIS BÀSICS.
Aquests dies he repassat les xifres d’habitants de la comarca del Berguedà i el mateix he fet amb la del Lluçanès, i veig que la tendència és la mateixa. Tots els pobles, fins i tot la capital perden habitants, ni que sigui pocs, però tots en perden. Si anem cap altres comarques de l’interior veurem que els hi passa el mateix.
Es hora de posar sobre la taula un tema com aquest sinó volem tenir un país encara més desequilibrat del que ja tenim. Tots els països que s’han trobat amb aquest problema, han posat mesures contundents per evitar-ho. Aquí en parlem, un dia, i ho deixem per uns quants anys més tard. Confiem que ja s’arreglarà sol, o que encara no toca parlar-ne perquè tenim altres coses més urgents. I poques coses son més urgents que aquesta. Ras i curt, veiem el perquè.
Quan un poble petit continua perdent població vol dir que li tancaran l’escola, el consultori mèdic obrirà menys hores i si convé, fins i tot el tancaran, la oficina bancària farà el mateix, Correus passarà amb menys freqüència, no tindrà servei d’autobús, ni podrà comprar determinats productes en el mateix poble, etc, etc,
Arribats en aquest punt, un poble passa a ser un petit nucli urbà, carent dels més elementals serveis bàsics, com perquè les joves generacions no s’hi puguin establir, i la dinàmica de l’envelliment fa la resta, fins arribar a tenir quatre cases habitades durant l’any i unes poques més, els caps de setmana. En aquesta situació hi tenim no menys d’uns 300 pobles de tot Catalunya. Si res d’important i urgent no es fa, una part rellevant del país serà un desert a nivell humà.
Els països centre europeus i nòrdics disposen de legislació pròpia per fomentar l’arrelament a les zones rurals. Aquí varem fer la Llei de Muntanya, però com en tot, fem lleis però després no les complim, i per tant no s’han mobilitzat recursos cap els nostres petits pobles. D’aquí que la dinàmica sigui el despoblament. No ens podem conformar amb aquesta realitat i cal exigir canvis per evitar-ho. Això vol dir garantir serveis bàsics, millorar comunicacions,facilitar la implantació de noves activitats, fomentar l’arrelament amb mesures diverses...Res és fàcil, però el temps corre en contra nostra. Hem de posar aquesta situació en les agendes de tots els partits per aconseguir prenguin consciència i posin en marxa les mesures oportunes. Ara és un bon moment per fer-ho: municipals al maig, i autonòmiques al setembre. Deixem de parlar d’un únic tema, i posem-nos a treballar en les urgències immediates.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?