Thursday, February 12, 2015
BORREDÀ - FESTA DE LA MATANÇA DEL PORC - DIUMENGE DIA 15 DE FEBRER
BORREDÀ – FESTA MATANÇA DEL PORC – TERCER
DIUMENGE DE FEBRER
El diumenge dia 15 de febrer, Borredà
celebrarà la Festa de la Matança del Porc . Una festa iniciada 42 anys enrere,
per una juguesca entre uns quants amics, un dels quals , en Romaldo Freixa
tenia una granja de porcs i va oferir un porc si entre tots se’l menjaven a la
Plaça Major. D’aquell fet inicial, es va començar una tradició que ha arribat a
dia d’avui.
L’empresa Catalana de Pinsos ofereix un porc
de molt bon pes, i el Forn de pa, Pa amb Xocolata, hi posa el pa. L’ajuntament
de Borredà completa la festa amb una aportació de 80 quilos de botifarra negra,
la beguda i altres materials per l’esmorzar així com la infraestructura per dur
a terme la festa.
Les dades principals a tenir present, son les
següents: el porc es sacrifica la nit abans de la festa, i sol pesar uns 120
quilos. L’ajuntament hi afegeix 80 quilos de botifarra negra, amb la qual cosa,
el total que es reparteix durant l’esmorzar son d’uns 200 quilos de productes
del porc. S’acompanya el porc amb uns 60 quilos de pa, i uns 40 litres de beguda,
servida en porrons .
Els productes del porc es couen davant la
gent, a la Plaça Major, a partir de les 9.30 del matí, fins esgotar tots els
productes. També a la Plaça Major cremen 3 petites fogueres de llenya perquè
qui vulgui ,pugui torrar el pa, i recuperar les torrades amb all o sal, i oli.
Durant el matí, es pot visitar una exposició
de fotos i material de la matança, en el Centre Cívic, situat a poc menys de
100 m de la Plaça Major. Una exposició que manté viu el record de les grans
festes que es feien a les cases de pagès el dia de la matança, i quins
utensilis feien servir per aquesta ocasió.
Cap a la 1 del migdia, acaba la festa, amb un
bon record del poble de Borredà, d’aquesta llarga i intens festa de la Matança
i amb el compromís de tornar l’any que ve.
Com tota festa popular, aquesta no es podria
dur a terme sense el treball voluntari d’una vintena de persones, coordinades
per Josep Roma, en el cas de la Matança , i per Concepció Barniol, en el cas de
l’Exposició. Tot plegat fa que Borredà tingui un dia complert, assaborint els
productes del porc, del pa, i altres productes i s’aprofitin unes hores per
visitar el poble i si es vol quedar-se a dinar en algun dels bars i restaurants
del poble.
Aquest any complim 42 anys de la Festa de la
Matança del Porc, convidem a venir a tots aquells fidels visitants de cada any
i animem a tots aquells que encara no hi hagueu estat, per venir-hi. Benvinguts
tots i que tingueu una bona festa.
Borredà, 9 de febrer de 2015.
L’Alcalde, Joan Roma i Cunill