Thursday, February 12, 2015

 

BORREDÀ - FESTA DE LA MATANÇA DEL PORC - DIUMENGE DIA 15 DE FEBRER

BORREDÀ – FESTA MATANÇA DEL PORC – TERCER DIUMENGE DE FEBRER
El diumenge dia 15 de febrer, Borredà celebrarà la Festa de la Matança del Porc . Una festa iniciada 42 anys enrere, per una juguesca entre uns quants amics, un dels quals , en Romaldo Freixa tenia una granja de porcs i va oferir un porc si entre tots se’l menjaven a la Plaça Major. D’aquell fet inicial, es va començar una tradició que ha arribat a dia d’avui.
L’empresa Catalana de Pinsos ofereix un porc de molt bon pes, i el Forn de pa, Pa amb Xocolata, hi posa el pa. L’ajuntament de Borredà completa la festa amb una aportació de 80 quilos de botifarra negra, la beguda i altres materials per l’esmorzar així com la infraestructura per dur a terme la festa.
Les dades principals a tenir present, son les següents: el porc es sacrifica la nit abans de la festa, i sol pesar uns 120 quilos. L’ajuntament hi afegeix 80 quilos de botifarra negra, amb la qual cosa, el total que es reparteix durant l’esmorzar son d’uns 200 quilos de productes del porc. S’acompanya el porc amb uns 60 quilos de pa, i uns 40 litres de beguda, servida en porrons .
Els productes del porc es couen davant la gent, a la Plaça Major, a partir de les 9.30 del matí, fins esgotar tots els productes. També a la Plaça Major cremen 3 petites fogueres de llenya perquè qui vulgui ,pugui torrar el pa, i recuperar les torrades amb all o sal, i oli.
Durant el matí, es pot visitar una exposició de fotos i material de la matança, en el Centre Cívic, situat a poc menys de 100 m de la Plaça Major. Una exposició que manté viu el record de les grans festes que es feien a les cases de pagès el dia de la matança, i quins utensilis feien servir per aquesta ocasió.
Cap a la 1 del migdia, acaba la festa, amb un bon record del poble de Borredà, d’aquesta llarga i intens festa de la Matança i amb el compromís de tornar l’any que ve.
Com tota festa popular, aquesta no es podria dur a terme sense el treball voluntari d’una vintena de persones, coordinades per Josep Roma, en el cas de la Matança , i per Concepció Barniol, en el cas de l’Exposició. Tot plegat fa que Borredà tingui un dia complert, assaborint els productes del porc, del pa, i altres productes i s’aprofitin unes hores per visitar el poble i si es vol quedar-se a dinar en algun dels bars i restaurants del poble.
Aquest any complim 42 anys de la Festa de la Matança del Porc, convidem a venir a tots aquells fidels visitants de cada any i animem a tots aquells que encara no hi hagueu estat, per venir-hi. Benvinguts tots i que tingueu una bona festa.
Borredà, 9 de febrer de 2015.

L’Alcalde, Joan Roma i Cunill





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?