Wednesday, March 26, 2014

 

TENÍEM ... I TENIM RAÓ. EL CAMÍ DEL PSC.

TENÍEM ...I TENIM RAÓ.  EL CAMÍ DEL PSC.
El Tribunal Constitucional s’ha pronunciat amb una claredat meridiana sobre l’acord del Ple del Parlament de Catalunya, com no podia ser d’altra manera. De fet, en honor a la veritat recomanem rellegir declaracions i previsions de dirigents com en Miquel Iceta, Maurici Lucena, Pere Navarro, i algun altre, per comprovar la literalitat del resultat final. Punt per punt el TC valora la part política de l’acord i la part jurídica, i exposa les sortides possibles. Exactament les que proposava el PSC i ha assumit el PSOE. Si algú tenia algun dubte sobre el camí a seguir, avui se li ha aclarit. Queda clar que el referèndum només es podrà fer si és amb un acord legal i acordat amb el govern central, i en quan a modificar l’encaix de Catalunya dintre de l’estat, s’ha d’aconseguir mitjançant la modificació de la Constitució. Felicitats pels previsors i impulsors del posicionament del PSC , i pels redactors de les alternatives possibles.
Els nostres avantpassats sempre ens avisaven de que el temps dona o treu la raó als més cap quadrats, i al final , la veritat o la realitat s’acaba imposant. De moment veiem que la realitat legal s’imposa sobre les elucubracions de juristes posats a polítics. Encara avui mateix hi ha qui vol llegir la resolució del TC d’una manera totalment imaginària. El president Mas ho ha fet, i alguns dels seus, l’han imitat intentant fer veure que el “dret a decidir” continua sent possible, si es vol mirar amb ulls imaginatius. Diguin el que diguin el cert és que el camí marcat per CiU i ERC esdevé un pedregar i comença a trontollar la fe d’alguns fanàtics.
Tinc molt assumit que la posició del PSC és la correcta, encara que ens faci patir la incomprensió i els atacs de bona part dels partits de l’arc parlamentari, la major part de la premsa oficial i privada, i les entitats sotmeses al sobiranisme. Rebrem molts més atacs en els propers mesos, però res serà ben igual. Hi ha una sentència important, del màxim òrgan de l’Estat, i el dia 8 tindrem el debat en el Congrés de Diputats, en el qual tot Espanya escoltarà els arguments d’uns i altres, però veuran com per la part catalana no hi seran ni el president Mas, ni el cap de la oposició i principal soci del govern, Oriol Junqueras. Realment increïbles aquestes absències, en un dels principals debats de la nostra història col·lectiva.
Aquest segon pas, significarà cremar una nova etapa i posarà el govern Mas en una situació encara més complicada que la que ja té a dia d’avui. I el temps va passant i amb ell la possibilitat d’arribar a algun tipus d’acord amb el govern central, per una banda, i de preparar el referèndum, per una altra. El cert és que si el president Mas estès segur de poder fer el referèndum ja estaria convocant un concurs per la compra del material electoral: urnes, cabines, senyalització, etc. Hem de recordar que tot el material electoral és de propietat estatal, per la qual cosa no es podria utilitzar en el cas d’un referèndum no autoritzat. Hauria de ser el govern català el qui el comprés, cosa que de moment no preveu.

En fi, el moment polític és apassionant pel que té d’incògnites, per tots els cantons. Per la part catalana la impressió és d’improvisació total i constant. I per la part estatal, dona la sensació que estan a l’expectativa de veure quina peça es mou aquí per actuar allà. O més ben dit, per no fer res , allà. Seguirem informant.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?