Wednesday, September 18, 2013

 

L'APOSTA PER PRODUCTES DE QUALITAT - art. Setmanari del Berguedà




L’APOSTA PER PRODUCTES DE QUALITAT.

La qualitat i serietat sempre obtenen recompensa, ni que sigui al cap dels anys. Aquest principi hauria de ser emmarcat en totes les activitats de la comarca, i presidir totes les iniciatives privades i públiques.

El Berguedà té una situació privilegiada, al peu dels Pirineus i a una hora de l’àrea metropolitana de Barcelona. Les seves potencialitats comencen a ser explotades degudament en múltiples àmbits, en els quals esdevenim un lloc de referència.

Fa molt pocs dies ha tingut lloc a Borredà, una nova edició de la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya, i molta gent queda sorpresa de la qualitat i varietat que hi pot trobar. Doncs bé, els participants, tots mestres formatgers, gràcies a la qualitat i serietat han esdevingut una autèntica potència a nivell nacional, estatal i europeu.

Es a dir, en no més de trenta anys, Catalunya ha passat de ser un país desconegut a nivell formatger, a ser un territori de primer nivell, i és tractat amb reverència pels històrics països formatgers: França, Suïssa, Holanda...

La feina, ben feta , ha donat els seus fruits. Res ha estat fàcil, però tota una generació ha cregut en el producte i ha aconseguit posar-lo en els més alts nivells d’excel•lència. Mirant els mostradors, podem contemplar cada any, els prestigiosos premis aconseguits, traduïts en medalles d’or , de plata, diplomes d’honor, etc, que testimonien l’enorme prestigi obtingut. I la valentia de presentar-se a competicions d’un enorme nivell, en el qual mai havien competit.

Poso aquest exemple, com a mostra de que l’aposta per la qualitat, ha de presidir tots els reptes de la nostra comarca.

Tenim ja un altre producte en el qual apareixem com a lloc de referència: els bolets. L’esplèndida natura de la comarca, ofereix una varietat i una riquesa, difícil de trobar en cap altre indret del país. No ens podem permetre fer trampes. Es a dir, l’aposta per la qualitat en aquest cas, la dona el terreny. L’aposta per la serietat l’han de donar les persones. La gent del Berguedà.

Si els formatgers, han aconseguit preservar la qualitat, sent vigilants, seriosos, contundents amb qui no va pel bon camí, els boletaires ho han de ser, preservant els boscos, i oferint als clients els productes collits aquí. No es poden posar a la venda bolets d’altres indrets, com si fossin d’aquí. El gust, la qualitat, no son els mateixos. Tots ho sabem i tots ens hauríem d’apuntar al rigor, en un tema com aquest.

El mateix hem de dir pel que fa d’altres productes igualment d’excel•lència, en alguns pobles. Els embotits. Tenim una varietat i riquesa dignes de renom, i cal preservar-los per potenciar-los com un dels elements essencials de la nostra gastronomia.

I podem continuar amb les carns de qualitat, ecològiques, procedents de la denominació d’origen , sigui de vacum o de xai , cabrit o pollastre. O les melmelades, o la mel produïda en diferents municipis, els pèsols, etc.

En resum, el Berguedà està esdevenint una potència gastronòmica, gràcies a productes bàsics de gran qualitat. No espatllem el futur que tenim davant. Tots aquests productes i altres que per motiu d’espai no puc enumerar, han de ser coneguts i reconeguts per la qualitat i per la seva garantia de procedència i continuïtat. Es i serà la principal riquesa futura i la garantia de molts llocs de treball, estretament lligats al turisme. De nosaltres depèn mantenir-los i potenciar-los.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?