Thursday, July 25, 2013

 

OPINIONS I PROPOSTES RIERA DE MERLÈS - art. La Rella




OPINIONS I PROPOSTES RIERA DE MERLÈS.

Benvingudes totes les opinions i propostes sobre la Riera de Merlès, com hem pogut veure darrerament. D’entrada, i com un dels municipis afectats, he de dir que no s’ha pres cap decisió ni s’ha tancat cap proposta. Els alcaldes de municipis afectats estem en converses per intentar arreglar, o controlar una situació greu.

I de fet, no ens ficaríem en aquest tema, si la situació fos com la d’anys enrere. La crisis ha comportat un allau de nous usuaris que no sempre es comporten com seria desitjable en un espai natural protegit. D’aquí que haguem demanat a la Generalitat la seva directa implicació perquè a ella li pertoca complir i fer complir les normes en un espai com aquest.

I si fem memòria, suposo que ningú voldrà retornar 20 anys enrere, quan en aquest espai podíem trobar 500 o 600 tendes, dos-centenars de cotxes, i unes 1.000 persones ocupant i trinxant el territori, sotmeses a l’eventualitat que un incendi podés provocar una desgràcia amb múltiples víctimes.

Aquella situació es va resoldre per la millor via possible, com fou la de facilitar la implantació de 4 càmpings, en 3 dels municipis que donen a la Riera ( Les Llosses, Borredà, Santa Maria de Merlès). Durant anys la tranquil•litat i bon ús ha estat correcte, fins arribar als darrers dos o tres anys, en que la crisis ha produït efectes no desitjats.

Una nova allau de persones envaeixen els gorgs de la Riera de Merlès, produint efectes nocius diversos sobre la fauna, flora i natura d’un espai protegit, en bona part del seu recorregut. Es lògic i obligatori que les administracions competents posem remei als efectes negatius, ordenant, l’ús d’aquest espai.

Es en el que estem treballant els alcaldes, juntament amb la Generalitat. S’estudien possibles zones d’aparcament, senyalització adient, vigilància adequada, recomanacions... i possibles sancions si la cosa esdevé greu. Estarem tots d’acord en que en un espai protegit no s’hi puguin acumular un o dos centenars de persones, amb música a tot drap, gossos voltant per tot arreu, vehicles estacionats de qualsevol manera, abandonant deixalles per tot arreu... Aquest és el problema, no el que veïns de la zona vagin a gaudir unes hores d’una riera i una natura esplèndida.

I precisament, la complexitat del tema, obliga a pensar , repensar i estudiar les mesures adequades. I pensar en la gent de la zona, evidentment. Els alcaldes som els primers interessats en la gent que viu i treballa en aquest territori. D’aquí que res sigui fàcil i si tothom es comportés adequadament, la major part del problema quedaria resolt.

Hem posat el problema de la Riera de Merlès, de nou sobre la taula, per iniciar unes actuacions encaminades a evitar la degradació de l’espai. Aquesta és la prioritat, i aquest és l’objectiu. Suposem que tots els amants de la natura ens recolzaran i facilitaran la feina. Cordialment.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?