Tuesday, November 01, 2011

 

RELACIÓ DIRECTA - art. REgió 7

RELACIÓ DIRECTA
Qui fullegi qualsevol diari o revista, o repassi uns quants canals de televisió es donarà compte de l’aparició de nombrosos anuncis sobre mútues, clíniques, policlíniques i altres serveis mèdics, als quals ens podem associar per una discreta o no tant discreta quota mensual.
La relació directa entre les retallades en tot el sistema sanitari públic, i el naixement o increment de serveis mèdics privats és més que evident. Portem prop d’un any de Govern Mas, i si en un tema s’ha creat “alarma pública” és en Sanitat. De fet, l’element clau de l’estat de benestar.
Les constants mesures preses,més les anunciades, han fet perdre la confiança dipositada en un sistema exemplar. Ara ja res és segur . Es l’hora del campi qui pugui, en un sector extraordinàriament estratègic i bàsic. Semblava un sector intocable. Ningú s’atreviria a rebaixar prestacions, anul.lar-les o fer-les inviables. Aquesta creença també ha caigut.
Alguns volen fer-nos tornar als vells temps de qui vulgui salut que se la pagui. I si s’han de fer servir equipaments públics per dur-ho a terme, se’n pot parlar. No hi ha fronteres, ni límits.
El més greu de tot plegat, ja no és portar la inquietud a tota la població amb pocs recursos econòmics, és tornar al vell sistema de que qui té diner no té problemes i qui no en té, queda a l’espera.
Sinó fos prou greu el panorama, aquest s’agreuja per les conseqüències derivades del tancament de serveis, desplaçaments llargs, llistes d’espera enormes, i d’altres problemes, que en generen molts altres que hem de pagar entre tots.
En el meu entorn immediat he conegut diverses persones amb dolències de tota mena, algunes de les quals era habitual resoldre en tres o quatre dies, i porten un parell de setmanes de baixa a l’espera dels anàlisis, diagnòstics i curacions pertinents.
Ja no solament parlem de la qualitat de vida que aquestes persones perden durant dies o setmanes, en comptes d’hores, sinó d’un enorme capital llençat via baixes laborals , allargades pel mal funcionament del sistema mèdic actual.
Es evident que qui pugi pagar-ho recorrerà a la via privada per evitar tots aquests retards, molèsties i saturació, però hem batallat molts anys per aconseguir un sistema universal i públic, com perquè ara un govern el tiri per terra. I bé paguem la seguretat social, i bé paguem impostos, per destinar al més prioritari. I res tant important com la Salut.
Aquestes decisions i incerteses son el millor caldo de cultiu per les empreses privades. Aquí hi ha negoci a fer. Molt de negoci, i res millor per comprovar-ho que l’enorme quantitat d’ofertes que se’ns ofereixen en generosos anuncis per tot arreu.
Es hora de reflexionar seriosament sobre els programes dels partits, sobre la serietat i la convicció dels nostres governants. Sobre la credibilitat que poden tenir, abans i després de les eleccions i sobretot comprovar sobre el terreny , les decisions que apliquen. I amb tots els errors que s’hagin pogut cometre, és ben diferent un govern progressista que un govern conservador, encara que aixequin la bandera per amagar la realitat.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?