Monday, January 10, 2011

 

HORA DE PARTICIPAR - art. Regió 7

HORA DE PARTICIPAR
Portem ja un bon grapat d’anys sentint tota mena de crítiques als càrrecs polítics i institucionals, en ajuntaments, o en altres àmbits de la vida política. Es cert que uns quants han donat peu a embrutar la imatge, però sempre he dit que uns pocs, no poden posar en dubte a la immensa majoria.
De totes maneres, ara, tothom té una magnífica oportunitat per posar-se al lloc dels qui critiquen. El dia 22 de maig, tindran lloc les vuitenes eleccions municipals, i en aquest moment totes les maquinàries dels partits polítics estan a ple rendiment per preparar les candidatures.
Ara mateix, qualsevol ciutadà de més de 18 anys, pot ser candidat a qualsevol dels municipis de Catalunya i Espanya. Tothom es pot presentar a tot arreu, fins i tot bona part dels immigrants que tenim en el país, si procedeixen de la UE, o de tot un conjunt de països amb els quals Espanya té conveni de reciprocitat. Es a dir, que ells poden votar i presentar-se, aquí , i nosaltres ho podem fer allà.
Es el moment, no de criticar sinó de participar. Quantes vegades hem escoltat, en múltiples fòrums, “jo faria això”, “haurien d’haver-ho fet així”, etc,etc. Es fàcil fer de tècnic o de polític des de fora i de lluny estant. Qui cregui que ho pot fer millor que els càrrecs actuals, el lògic és que es presenti. Pot triar entre un gran nombre de partits, i sinó li’n agrada cap, pot decidir-se per una Agrupació d’electors, recollir signatures i esdevenir candidats totalment independents.
Si surten elegits, tindran els mateixos drets i deures que qualsevol altre que s’hagi presentat per un determinat partit. Des de dintre o des de fora, els problemes i les solucions es veuen de manera molt diferent.
I la feina és apassionant perquè permet posar en pràctica les idees, propostes, projectes que s’han criticat o no s’han dut a terme. Cada equip de govern és protagonista del seu destí i del municipi que governa. Molts veuran la immensa diferència entre el que alguns prediquen i el que acaben fent. Veuran dificultats mai pensades ni previstes. Es trobaran amb carències tècniques, personals i econòmiques per dur a terme el programa plantejat.
En resum, tocaran de peus a terra, i comprovaran les dificultats de governar. Veuran també com algunes promeses fetes, no es poden dur a terme, no per falta de voluntat sinó de possibilitat. Han canviat els temps, i la migradesa de recursos no permet mantenir serveis creats o en vies de creació. Obliga a formular noves prioritats, o a renunciar a projectes – estrella.
En fi, com en tot, res millor per valorar el que un col•lectiu fa, que ficar-s’hi i participar-hi. També comprovaran que la immensa majoria de càrrecs electes son totalment honestos, i només uns pocs han traït la confiança dels electors.
Ara és el moment de donar el pas, a tots els qui han fet de la crítica , un costum quotidià. Es hora de demostrar que les coses es poden d’una altra manera, amb altres mitjans, i amb altres resultats. Si volem veure noves formes de governar, o d’estar a la oposició, s’han de veure sobre el terreny. No només sobre els papers.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?