Monday, January 03, 2011

 

FALTARÀ UN VOLUNTARI-art. revista Celsona

FALTARÀ UN VOLUNTARI
Es llei de vida que uns prenguin el relleu dels que marxen, tot i que no sempre és fàcil reemplaçar, persones especialment preparades i dotades per una feina determinada. Avui vull dedicar aquest article, a Josep M. Duocastella Morera, a qui la majoria de la comarca del Solsonès coneixia, per ser pagès – propietari d’una finca de la comarca del Bages, però amb forts lligams per aquestes terres.
De ben segur tots recordem el gran incendi del 98. La comarca del Solsonès com altres veïnes varen veure cremar milers d’hectàrees, i els seus efectes son encara ben visibles per tot arreu. Tardarem anys a recuperar la verdor i la talla dels arbres dels boscos cremats.
Els incendis no son cap gran novetat en el nostre país, amb un clima mediterrani i una vegetació especialment vulnerable, però el del 98 serà recordat durant molts i molts anys per la seva capacitat destructora i la rapidesa en que va recórrer municipis sencers a molts quilòmetres de distància.
Abans d’aquest, ja n’havíem tingut alguns altres de força dramàtics, i de fet va ser arran del gran incendi a l’entorn de Montserrat, l’any 86 en que la Generalitat va impulsar la campanya Foc verd, i la creació de les ADF ( Agrupació de Defensa Forestal). Va ser una bona decisió que encara ara dona els seus fruits, i ha permès prevenir, i salvar bona part del país. I fou en aquell any en que es crearen tot un seguit d’Agrupacions, en llocs on hi havia una especial sensibilitat, i gent que ja havia preparat una certa estructura d’intervenció ràpida.
Així nasqué una de les Agrupacions “Amics del Bosc” presidida durant molts anys per en Josep M. Duocastella. Tots els qui estem agrupats en alguna ADF ens coneixem i procurem copiar o intercanviar idees i opinions amb els més veterans, i l’ADF Amics del Bosc, sempre ha estat en una primera línia d’innovació i preparació.
Ha estat gràcies a aquest intercanvi constant com les ADF s’han modernitzat, s’han equipat, i han endegat projectes de millora, adequació i manteniment de camins, xarxes d’aigua, dipòsits , vehicles, etc, la seva actuació ha permès ser els millors col•laboradors dels Bombers professionals a qui pertoca la intervenció en primera línia i marcar les estratègies més adients.
Son moltes les regions i països que han vingut a veure aquesta singular organització, formada per propietaris, caçadors, pagesos, ramaders, i voluntaris en general, ajudats per les administracions més properes: ajuntaments, Diputació de Barcelona, Generalitat que han facilitat mitjans econòmics i materials per estar preparats per dur a terme la feina encomanada.
Si mirem enrere, veurem com molts dels incendis han estat immediatament apagats per les ADF que estan a peu del territori, i el cobreixen pràcticament tot. En Josep M. Duocastella va ser un dels fundadors, un dels impulsors i un dels més veterans a l’hora d’actuar i fer propostes per millorar l’eficàcia. Ell mateix va patir en pròpia pell els efectes de l’incendi del 98, però va continuar la lluita , per tornar vida al bosc, fins que la mort se l’ha endut als 81 anys.
En les properes alertes, i intervencions faltarà un voluntari, però ha deixat prou llavor com perquè molts altres segueixin els seus passos. Que descansi en pau.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà. Voluntari ADF Sobrepuny.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?