Tuesday, January 18, 2011

 

ENTRAR EN POLÍTICA - Art. Berguedà Actual

ENTRAR EN POLÍTICA
El dia 22 de maig, tindran lloc les vuitenes eleccions municipals. Es a dir, portem ja 32 anys de democràcia municipal, i és ben palpable a tot arreu el que ha significat aquest llarg període democràtic. El més llarg de la nostra història.
Que qualsevol ciutadà recordi com era el seu poble, a principis dels anys 80 i com és ara. Sense cap mena de dubte la transformació ha estat intensa i extensa, amb més o menys fortuna, segons els equips de govern que hagi tingut el municipi.
I és que ningú pot dubtar que cada alcalde o alcaldessa imprimeix un cert caràcter a l’acció de govern. Mai un govern és neutre, impersonal, estrictament tècnic. Tots els equips de govern, marquen diferències amb els anteriors, i això dona una varietat enorme a la situació d’uns pobles i altres.
Els qui varen saber aprofitar els anys bons de subvencions, es varen poder equipar millor que altres que no ho varen fer. I qui ha tingut bons tècnics, i bona planificació, ha aprofitat millor els recursos que d’altres que no ho han tingut, de manera que a dia d’avui, podem veure grans diferències entre uns municipis i altres, en funció de qui han tingut en el govern.
I ara es tracta d’elaborar candidatures per les noves eleccions municipals. Molta gent critica els polítics, pensant en els que tenen grans càrrecs, però pocs s’aturen a pensar que polítics ho som gairebé tots. Catalunya té 946 municipis, i això vol dir que tenim més de 8.000 càrrecs municipals, entre alcaldes i regidors. Tots son polítics, en el bon sentit de la paraula. S’ocupen dels afers públics, de tothom, i tots tenen com a prioritat millorar les condicions de vida dels seus ciutadans, i per tant del poble o ciutat on exerceixen el càrrec.
Per tots aquells que fins ara, els ha agradat criticar la feina dels altres, és el moment adequat per entrar en política. No costa gens. A la comarca tenim 31 municipis, i segurament hi haurà més de 120 candidatures, en conjunt. Es necessiten entre 450 i 500 candidats o candidates per cobrir totes aquestes places. Vol dir que qui vol, pot estar en alguna de les candidatures per algun dels partits que es presentin. I pot col•laborar a millorar la situació del seu poble, i amb ell, el de la comarca.
Res millor per saber el pa que hi donen, que estar dintre d’un ajuntament i veure com funcionen les coses. I no s’ha de tenir cap títol especial per ser candidat. Simplement ganes de participar, aprendre, treballar honestament, i ambició per fer les coses millor.
I al contrari del que molts diuen, i malgrat alguns escàndols, entrar en política és un noble servei a la comunitat. Res hagués millorat si l’any 79, no s’haguessin presentat dotzenes d’equips disposats a transformar els municipis. Ara , res seria igual, però la vida continua, i l’esforç continua sent necessari. Ara és el millor moment per entrar en política.
Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?