Tuesday, September 07, 2010

 

SORPRENENT GRANJA DE FALCONS -art. revista Celsona

SORPRENENT GRANJA DE FALCONS.
Qui ho havia de dir que una dotzena d’anys després de conèixer els germans Kuspert, anés a veure les seves instal•lacions d’Odèn. De fet , el primer contacte amb ells fou motivat pel meu càrrec de Diputat al Parlament, adscrit a la comarca del Solsonès, entre d’altres de la Catalunya Central.
Una desgraciada actuació dels Mossos d’Esquadra, arrel d’una denúncia sense fonament, contra aquests criadors de Falcons, va comportar la mort de dotze exemplars durant el seu trasllat a les instal•lacions de Lleida per esperar la resolució judicial. Al final la Generalitat, va haver de pagar una forta indemnització per aquesta actuació amb resultat de mort, pels exemplars requisats i mal transportats cap a Lleida.
Anys després he anat seguint les vicissituds de l’empresa, la seva ubicació a Odèn, les instal•lacions espectaculars ,amb unes gàbies realment enormes, i tot el que envolta una autèntica granja de falcons. Sona estrany parlar de granja , però suposo que és el nom que més se li escau. De fet granja – escola, per quan els falcons a part de néixer, son criats i ensinistrats.
En fi, el conjunt ve val una visita, i espero fer-ne una de més detallada que la darrera en que els falcons estaven dintre de l’ou, i per tant no eren ni visibles ni visitables , encara. El que sí es pot contemplar és un paisatge sorprenent i no és estranya la ubicació en un lloc tant espectacular.
A la vista de tot plegat ens donem compte que el món és ben divers i variat. Es difícil fer-nos la idea de pagar un elevat import per disposar d’un falcó, per molt ben adreçat que estigui, però al cap i a la fi, si alguns paguen per un bon cavall, o per un excel•lent gos, perquè no, per un falcó?
En els meus temps de diputat també vaig aprendre que parlar de falcons, en genèric, és poc apropiat, i caldria especificar la classe. Aquí veuríem també la varietat que tenim d’aquestes aus i les especials característiques de cadascuna, i la varietat de cost , segons sigui una o altra. El mateix passa quan parlem de cavalls, de gossos, de gats, o de moltes altres espècies animals.
Amb aquesta empresa, segur que el nom d’Odèn surt en els llocs més impensables del món. Es curiós constatar com determinades activitats en el nostre país passen desapercebudes, i en canvi son objecte d’admiració i peregrinatge per part de persones de països ben llunyans. I un lloc digne de ser visitat per totes les persones curioses, i amants de la natura i la fauna que hi viu.
Ja m’imagino, i de fet he seguit bona part dels debats i crítiques a l’entorn d’aquesta ubicació, just a l’inici de la seva implantació, però anys després tot es posa en el seu just lloc, i malgrat l’impacta paisatgístic de les gàbies, l’activitat no és perjudicial pel medi ambient ni provoca cap perjudici en el medi natural. I suposa una activitat lucrativa, sense cap mena de dubte, però alhora educadora i il.lustradora de tot un món desconegut per la majoria de persones. Poder-lo visitar té un indubtable interès i ajuda a comprendre unes aus, molt mitificades per tota mena de literatura i pel.licules, però poc conegudes a títol individual.
La comarca que és ben coneguda en el nostre país per tots els seus encants naturals, paisatgístics, arquitectònics i històrics, hi ha afegit l’haver-se convertit en un centre de primer ordre a nivell mundial en la cria de falcons. Francament una novetat mai imaginada pels nostres avantpassats.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?