Thursday, March 18, 2010

 

SERVEIS A PRECARI- art. Regió 7

SERVEIS A PRECARI.
Quan encara no ens hem refet d’alguns dels danys col•laterals de les nevades, ens en arriben de nous de la mà de les noves tecnologies. Alguns pobles fa tants anys que vivim amb serveis bàsics a precari que ja no ens venen de nou les incidències afegides o multiplicades per dos o per tres , d’aquests darrers dies.
La sensació de molts alcaldes és que fem d’encarregats d’empreses caracteritzades per la seva falta de serietat, i un funcionament a precari al qual ningú li veu solució. Ara mateix els municipis d’Alpens, Les Llosses i Borredà estan sense cobertura de mòbil, ni d’Internet o telèfon fixa, lligat a Internet. La raó ? Ben senzilla. El generador que alimenta el repetidor de Serrallonga ( Alpens) es va quedar sense combustible el dissabte passat, i algun dia d’aquests aniran a omplir el dipòsit i tornarem a tenir servei, fins que es torni esgotar.
S’ha avisat a Telefònica ? Per descomptat. Una de les grans funcions que complim els alcaldes és fer d’encarregats , i avisar d’aquesta situació no fos cas que anessin passant els dies i ningú de la companyia se n’hagués donat compte. El problema nostre rau en explicar al telèfon del client, quin és el motiu de l’avaria. Ningú ens creu. I ningú sap de l’existència d’un repetidor sense connexió a la xarxa elèctrica. Cada vegada es parla amb alguna operadora, ubicada no sabem ben bé en quin país, i que en prou feines sap on és la província de Barcelona.
La situació pot fer riure, però portem prop de 10 anys, així. Però, el títol de l’article, és en plural. I és que hem de parlar de serveis bàsics a precari en un ampli territori del nostre país. Se’ns ha enganyat múltiples vegades en qüestió de cobertura, capacitat, amplitud o varietat d’aquests serveis.
Si abans parlava d’un repetidor , en situació inverosímil, hem de continuar per cobertures de mòbil totalment irregulars i insuficients en bona part del territori de muntanya. I això val per qualsevol de les operadores. Pel que fa rapidesa i capacitat de les línies d’Internet, podem dir el mateix, amb constants daltabaixos i talls que impedeixen un treball regular i adequat. Això significa que les administracions quan demanen als ajuntaments determinades trameses, no tenen ni idea d’aquestes situacions.
I continuem amb la opacitat dels propis serveis de les grans empreses. Ara mateix hi ha ajuntaments que no saben quins serveis “reals”existeixen en els seus municipis. Ofereixen Iberbanda, amb les carències abans descrites, però se sospita que s’han fet connexions amb fibra òptica per complir un contracte de la Generalitat, pel que fa CAP’s, consultoris mèdics, i farmàcies. Cosa que no es confirma per cap dels dirigents de l’empres telefònica.
I si parlem de la TDT, podem dir una cosa semblant. Es promet cobertura universal, i després es comprova l’existència d’amplies zones d’ombra que no s’acaba d’explicar com resoldre-les. De moment , s’espera la vinguda de tècnics que donaran diagnòstics diferents, i solucions igualment contradictòries.
Per últim, en matèria de subministrament elèctric hem vist augmentar les factures de llum, en proporcions increïbles. Parlo dels ajuntaments. I les empreses subministradores obliguen a pagar les noves instal•lacions a preus exorbitants, amb un servei que qualsevol dia i per qualsevol circumstància falla estrepitosament. El que diem, serveis bàsics a precaris, amb quotes de primera per un servei de tercera. Es hora d’exigir canvis substancials i rigorosos. Estem cansats d’aquestes precarietats, i un país modern no es pot permetre continuar així. I que ningú culpi ara l’actual govern, això és resultat d’anys i anys de permissivitat i deixadesa.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?