Wednesday, October 07, 2009

 

FER DISSABTE

FER DISSABTE
Des de fa força anys s’ha anat perdent el costum de “fer dissabte”. Es a dir, posar ordre, netejar i fer petites reparacions a la casa, jardí, local, indústria o el que sigui. Era un bon costum, i es troba a faltar en múltiples indrets.
Dic això perquè aquests dies, voltant per les comarques del Berguedà i del Solsonès, he vist que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques ha decidit fer dissabte a nivell de carreteres principals, però sobretot , també de les secundàries
En aquest cas, les obres consisteixen en renovar totalment la senyalització horitzontal. Es a dir, marcar les ratlles a totes les carreteres, perquè siguin ben visibles, especialment a l’hivern quan a vegades amb boira o mal temps son difícils de seguir. Però , al mateix temps també es netegen les cunetes i marges propers per treure tota la vegetació acumulada durant molt de temps o per un creixement notable, degut a les pluges d’aquest estiu.
També he comprovat com s’han netejat l’interior dels túnels, les voreres, i canviat els llums que estaven espatllats. I s’han netejat de pintades, murs, parets i terres plens d’escrits, i dibuixos que donen una especial mala imatge a tots els que ens visiten.
I si l’actuació en la senyalització horitzontal és important, també hem vist canviar una part de la senyalització vertical. Renovar senyals i fer-los més visibles i explicatius, és una bona manera de facilitar la feina als conductors i evitar accidents.
Aquests diners son molt ben gastats, tot i que no llueixen tant com altres inversions per fer coses noves. El nostre país està ple d’obres , algunes d’elles espectaculars, però que després no son prou ben mantingudes, i poc a poc es van deteriorant fins oferir un aspecte clarament deficient. I és que es pensa molt en la construcció i poc en el manteniment.
D’això els ajuntaments en saben molt. I cada obra ha de ser contemplada en el seu cost de construcció, però després, del seu manteniment. I molts projectes haurien d’haver-se modificat, precisament per rebaixar el cost del manteniment.
En carreteres passa el mateix. Tant important és tenir una bona carretera, com aconseguir que ho sigui sempre. I per ser-ho sempre, és indispensable destinar-hi un munt de diners. Ara, es pot veure el bon destí d’una part del pressupost de PTOP, en un bon nombre d’equips de neteja, reparació i instal•lació , escampats per tota la comarca i que permetran una millor conducció per aquestes vies , especialment en els mesos d’hivern , quan el bon manteniment més important és per evitar accidents.
Esperem que aquest exemple sigui seguit per la resta de departaments del govern, i que en altres àmbits es faci el mateix. Prou falta fa, en algunes infraestructures i equipaments.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?