Tuesday, October 27, 2009

 

EL BERGUEDÀ I EL PNI

EL BERGUEDÀ EN EL PNI
Fa pocs dies, vaig rebre del Govern de la Generalitat un extracte del Pacte Nacional d’Infraestructures que em sembla una magnífica eina de treball d’aquí a l’any 2026. De fet en un país acostumat a la improvisació i al treball del dia a dia, va bé que finalment un govern s’hagi decidit per planificar a llarg termini. De fet és el que acostumen a fer els països avançats. Queda clar que aquí ho érem poc, i ara ho som una mica més.
I és que amb aquest Pacte, es planifiquen actuacions de gran rellevància pel futur del país, amb una previsió d’inversions de 100.000 milions d’euros. Es a dir, una xifra astronòmica que ha de permetre fer realitat multitud de projectes necessaris per posar al dia Catalunya.
El finançament anirà a càrrec tant del Govern central com de la Generalitat, o d’entitats privades en alguns casos. L’important és que el Govern d’Entesa ha estat capaç de consensuar un pla , avalat per bona part de la societat civil catalana. Un pla que porta optimisme a l’obra pública, però que sobretot posa finançament i terminis a les principals obres del país.
I com és lògic, toca mirar les previsions que tenim més a prop. Les de la comarca del Berguedà i el seu entorn. En aquest apartat el que més ens afecta és el desdoblament de l’Eix Transversal, una obra que ens facilitarà la comunicació d’un extrem a l’altre del país. O l’Eix Diagonal que ens acostarà a la costa. I per descomptat el desdoblament del tram nord de l’Eix del Llobregat , primer fins al Túnel del Cadí i tot seguit fins Aix-les-Thermes.
Aquestes son les grans obres , en els eixos principals de comunicació de la comarca. Però, tant important com aquests, hi ha les actuacions previstes en les carreteres transversals. Aviat li tocarà la millora de la carretera de Solsona – Berga – Ripoll. Una bona part d’aquest tram ja disposa de projecte i en poc temps, també tindrà el finançament com per iniciar les obres.
I un altra carretera transversal que ja s’està fent, és la de Gironella- Olvan – Prats – Vic.
En poc més d’un any està previst que estigui acabada, i amb ella guanyarem una via de comunicació ràpida i sense els perills del traçat actual.
I per continuar amb les transversals també el pla contempla la de Guardiola – La Pobla de Lillet – Campdevànol. Ja començada pel tram berguedà, però que ha de continuar fins arribar al destí previst. Aquesta carretera francament és un malson, actualment.
Així, doncs, podem veure que després d’anys de peticions i reclamacions, arriba l’hora de complir els compromisos. I el pla aprovat ho contempla, ho valora i hi posa terminis.
Al costat d’aquestes grans obres, i de les d’ordre mitjà voldria destacar una previsió que pels qui som alcaldes de pobles petits, li donem un gran valor. I és la previsió d’arreglar 10.000 quilòmetres de camins. Tots els pobles patim un dèficit en el manteniment de camins que no s’acaba mai. I no tenim recursos per fer-hi front sinó és amb la ajuda de les altres administracions.
Ara el PNI preveu aquestes ajudes i prioritza tots els camins de titularitat pública com perquè en un termini raonable estiguin en bones condicions de transitabilitat.
I també per les zones rurals un altre element indispensable és el de garantir perfecte cobertura de telefonia mòbil , de banda ampla i de televisió digital. En aquests tres casos els compromisos son immediats, de manera que en tres anys, tot el territori català ha de tenir les necessitats cobertes.
En fi, ara toca complir els compromisos i sobretot garantir-ne el finançament. Tot indica que el treball fet d’elaboració i càlcul de costos s’ha fet amb les garanties necessàries, per tant res fa pensar que no es pugui complir.
Pels municipis petits, veure un pla que contempla aspectes fins ara oblidats, és una grata novetat, i demostra una major sensibilitat per equilibrar el país. Se’n parla molt del desequilibri territorial, però s’ha fet poc per evitar-lo. Només cal veure el creixement dels darrers vint o trenta anys, per constatar la concentració d’inversions en unes poques comarques i l’oblit de les altres. Per fi, amb aquest pla es vol redreçar la situació. No cal dir que li donem la benvinguda i li desitgem sort.
Joan Roma i Cunill, President Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?