Monday, August 17, 2009

 

UNA BONA INICIATIVA

UNA BONA INICIATIVA
En aquestes mateixes pàgines, un parell de dies enrere s’informava de l’ús per part de molts lectors del diari, de la web, per exposar i denunciar un gran nombre d’actuacions incíviques a la ciutat de Manresa.
N’hem pogut veure uns quants exemples, però de ben segur, n’hi ha centenars d’altres, repartits per tota la ciutat. I com a Manresa, ho podem veure en molts altres pobles i ciutats , o per molts camins i carreteres del país.
Aquests dies he tingut ocasió de voltar per un bon grapat de municipis, i he pogut comprovar com el grau d’incivisme és excessivament generalitzat, molt poc castigat, i poc refusat pels propis ciutadans.
En determinats països, qualsevol acte d’incivisme, és perseguit pels propis ciutadans que consideren els espais públics, com de propietat i mereixedors de ser defensats com la pròpia casa. Aquí, els casos de defensa del patrimoni públic i dels espais ciutadans , son poc freqüents. I les destrosses son immediates i continues en molts indrets del país.
Però, no només estem parlant de destrossar, sinó també d’embrutar. O de creure que tot el país es pot convertir en una mena de paperera comunitària, o contenidor de voluminosos.
Hi ha casos veritablement paradoxals. Fer el recorregut de la C-26 entre Berga i Ripoll suposa trobar un grapat d’indrets ,fets servir com a abocadors de tota mena de voluminosos. Sembla com si un gran nombre de famílies, aprofitin algun dissabte o diumenge per anar a voltar amb el cotxe, i treguin de casa tots els trastos , per deixar-los al costat d’un contenidor de deixalles, o en un racó qualsevol. Deuen pensar que algú ja té la missió de passar darrera d’ells per emportar-sen’ho i netejar l’indret.
Parlo d’aquest tram perquè ,des de fa anys, hi passo tot sovint i no hem aconseguit evitar aquests comportaments. Que també hem vist en moltes altres carreteres del país.
O , ara mateix, podríem recórrer la Riera de Merlès i comprovar com dotzenes i dotzenes de cotxes aparquen en qualsevol indret, i deixen escombraries per tot arreu. Al final de l’estiu, els ajuntaments afectats hauran de organitzar algun sistema de neteja i recollida per evitar la brutícia, la mala imatge i el perill que unes quantes tones de deixalles representen en un espai, suposadament protegit.
Si entrem en pobles i ciutats, el panorama pot ser força desolador. A banda de les pintades que podem trobar una mica per tot arreu, el que més desanima és veure parcs infantils, acabats d’inaugurar , i que ja han estat objecte d’importants desperfectes. O mobiliari urbá, maltractat fins extrems deplorables.
I en aquesta llarga llista, hauríem d’afegir-hi, l’incivisme de molts propietaris de gossos, o el soroll de moltes motos, molt per sobre de la normativa, o d’establiments que incompleixen el reglament d’horaris i aïllament. En fi, el nombre d’actuacions incíviques és llarg, ampli i molt estès. D’aquí que iniciatives com la d’aquest diari, juntament amb altres, molt diverses com la creació d’agents cívics, associacions de ciutadans pel civisme, etc, poden ajudar a conscienciar a tothom de que pertoca a tots vetllar per eliminar aquestes actituds. Estem molt lluny d’aconseguir-ho, però quan més aviat ens hi posem, més aviat ho millorarem.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?