Tuesday, March 17, 2009

 

DECISIÓ PREVISIBLE

DECISIÓ PREVISIBLE.
S’ha fet realitat el que molts preveiem respecte el projecte d’abocador en el municipi de Pinós. Al final l’alcalde ha retirat l’estudi de la ubicació i per tant gira pàgina a una nova proposta d’abocador, de les moltes que han planejat per les comarques de la Catalunya Central. La llista comença a ser llarga.
Entenc perfectament la situació de l’alcalde i el dilema que es planteja quan s’ha estudiat el projecte, i s’ha comprovat que no comporta els riscos ni els perills dels quals molts parlen sense haver-ne anat a visitar cap de semblant, i sense haver-se llegit la normativa a la qual obliga el govern de la Generalitat per aquests tipus d’instal•lacions.
Ja en un anterior article vaig deixar clar que qualsevol dels abocadors actualment en funcionament i que donen servei als municipis tenen menys control que els privats que demanen llicència a la Generalitat. I en el cas del Solsonès no és cap excepció. A l’abocador comarcal hi van a parar dotzenes de productes i substàncies que mai es permetrien en un abocador de les característiques del que es proposava per Pinós.
Aleshores, perquè una oposició tant radical? Ja ho vaig comentar, en molts casos per desconeixement del funcionament d’una instal•lació com aquesta, en altres casos per interessos particulars de veïns que no volen patir cap mena de molèstia, d’altres per enveja o per tornar “favors”als propietaris de la finca proposada, i altres perquè son partidaris acèrrims de que aquí no vinguin res de fora. Entenent per de fora, res que no sigui produït a la comarca. Per això accepten l’abocador comarcal, però no , un altre.
El que m’ha preocupat d’aquest cas, i d’algun altre que s’ha produït, és la intervenció directa d’alcaldes veïns i la intromissió en els debats i decisions que volien prendre els ciutadans reals de Pinós.
Es un mal precedent, perquè si una cosa s’ha de preservar entre municipis és el respecte d’uns envers els altres, i la no intervenció en els afers municipals que no son propis. No ha estat intel•ligent ni adequat que alcaldes d’altres pobles hagin intervingut en reunions i assemblees dintre de Pinós. Es poden manifestar opinions, favorables o adverses, respecte determinades activitats en municipis veïns, però participar directament en els atacs i en les accions em sembla inacceptable. Sobretot perquè tot el que es sembra al final es recull.
Vindran altres projectes, vindran altres propostes, arribaran altres iniciatives que algun dels pobles veïns de Pinós veurà amb bons ulls, perquè creuran que son favorables, i des d’ara tindran en Pinós un adversari lògic. I és que el que pot semblar positiu per uns , pot semblar negatiu per altres , sobretot sinó li arriba cap compensació.
D’aquí que el més prudent i adequat és que una proposta municipal sigui estudiada, valorada i resolta dintre del propi municipi sense intromissions externes, perquè no tot és blanc o negre, i cada vegada més hi haurà decisions complicades d’acceptar o refusar, a la vista de les necessitats d’altres territoris, amb els quals hem de ser solidaris. Sinó ells deixaran de ser-ho amb nosaltres. Dir què ens agrada i què, no , no sempre es podrà portar a la pràctica. I sinó ben aviat en tindrem exemples.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?