Tuesday, November 25, 2008

 
L’ACCIÓ DE GOVERN CONTINUA.
Portem ja uns mesos parlant de la crisi, i tot indica que seguirem sota greus titolars durant uns quants mesos més. Davant aquesta situació pot haver-hi la temptació de frenar inversions i esperar millors temps, o incentivar-les per , precisament, fer-la menys intensa i més curta.
Pel que podem veure sobre el territori, el govern de la Generalitat ha optat per la segona opció i encara que sigui a costa d’endeutar-se, és important mantenir un fort ritme inversor per donar confiança, evitar pèrdues de llocs de treball, i executar els projectes que el país necessita.
Em sorprenen alguns visites de parlamentaris convergents, queixant-se d’alguns retards en alguns obres, quan les havien d’haver fet ells, vuit o deu anys enrere. Però bé, l’important és que , si bé amb retard, s’estan fent, malgrat la crisi i malgrat les mals auguris de cara els propers mesos.
Només cal viatjar pel país per veure el gran nombre d’actuacions que s’hi estan duent a terme. Obres en carreteres, si em fixo només en el Berguedà, ja puc donar mitja dotzena de projectes que s’estan executant. En poques setmanes, començaran mitja dotzena més de depuradores, i ben aviat el gran polígon industrial comarcal d’Olvan , serà una realitat. Aixó, juntament amb la gran inversió a l’Hospital de Berga, i uns quals altres projectes d’altres departaments, significa que el govern de la Generalitat impulsa inversions, considerades estratègiques, maltra la crisi econòmica.
I si anem a d’altres comarques, veines o no, el ritme de inversió també es constant i molt elevat.
A nivell de govern central tot indica que va pel mateix camí. Ja ha anunciat el paquet de projectes i el volum d’inversió que destinarà a tot l’estat i concretament a Catalunya. Un volum significativament més alt que en anys anteriors. I a més amb cláusula de supervisió i control de que les obres no fetes en un any, s’afegiran a les de l’any vinent que això fins ara no funcionava així. I es podia començar l’any amb uns expectatives molt elevades i acabar-lo amb un grau d’execució molt reduit, vista la lentitud en que funciona l’obra pública.
Ara, per completar el panorama convindria poder-hi afegir la tercera administració: els ajuntaments. S’estan fent negociacions per aconseguir una major capacitat d’inversió dels municipis, per la via de donar més ajuts de l’estat i la Generalitat, i per altra ampliant el grau d’endeutament fixat per la normativa vigent. Aquesta mesura seria ràpìda i eficaç, ni que fos limitada en el temps. Es a dir, durant tres o quatre anys, per sortir de la crisi present.
En pocs dies veurem els canvis previstos en els pressupostos, i sobretot en les normatives econòmiques que regeixen les diferents administracions. Cada millora pot suposar una important injecció econòmica en un determinat col.lectiu que repercuteix en els altres, i millora les condicions generals del país. De fet , és en aquestes situacions quan un govern demostra tenir idees, iniciatives i propostes realment eficients i positives pel país. A la vista del que veiem , anem pel bon camí.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?