Friday, November 28, 2008

 
ACORD MOLT RELLEVANT
Avui un grup d’alcaldes hem fet reunió per valorar l’acord anunciat pel President del Govern, de concedir un ajut de 8.000 milions d’euros als ajuntaments.
Hem valorat molt positivament aquest anunci, perquè és la primera vegada que es produeix una decisió d’aquest volum i aquesta importància. Ara falta conèixer la lletra petita i per tant caldrà esperar a demà per rebre informació per correu electrònic en que s’especifiquin les condicions per poder-se’n beneficiar.
D’entrada alguns ajuntaments ho tindran difícil per acollir-s’hi degut als terminis rigorosos que imposa el Decret. Es proposa que del 10 de desembre a l’11 de gener es facin les peticions de subvenció i que aquestes peticions han de comportar disposar de projectes executius degudament aprovats., per poder-los adjudicar abans del 13 d’abril i tenir-los executats en el termini màxim d’un any. Un repte realment difícil, però molt important perquè permet presentar-hi tota mena de projectes.
En el cas nostre de Borredà, sempre hem tingut la precaució de disposar de 2 o 3 projectes aprovats, per poder presentar a qualsevol lloc amb caràcter d’urgència. Ara serà el moment de mobilitzar-se i mirar d’aconseguir ajuts per un o dos d’ells. El que cal esperar és a comprovar en quines condicions, perquè s’ha anunciat que els ajuts seran per projectes extrapressupostaris, i que es puguin realitzar amb caràcter d’urgència.
A partir del proper dilluns estudiarem l’equip de govern tots els projectes disponibles, i haurem de modificar l’esborrany de pressupost per l’any vinent, perquè les obres a demanar sembla ser que no han de figurar en cap pressupost ordinari.
En fi, avui tots els alcaldes estàvem esperant noticies més concretes, i se’ns han enviat un parell de correus explicant les característiques principals dels ajuts promesos, però ens falta informació detallada de les condicions.
Sigui com sigui el govern pretén que siguem els ajuntaments els que tibem dels sectors lligats a la construcció i a tota mena de materials , com a mesura per recuperar l’activitat econòmica del país. Em sembla una magnífica idea, i si d’aquí en podem treure subvenció per una o dues obres pel poble, millor que millor.
La nostra prioritat en matèria de projectes és tot el relacionat amb el subministrament d’aigua, i en la renovació del casc antic.
En matèria d’aigua tenim el projecte de Construcció d’un nou dipòsit a Subirà amb capacitat de un milió de litres. Un segon Dipòsit General a la zona de Cal Gall amb vuit-cents mil litres, i finalment en convindria un tercer a la zona de la Parròquia de Sant Esteve, de cinc-cents mil litres.
Tenint, com tenim, suficiència d’aigua provinent de les captacions del poble, tant de les històriques com de les noves, el que convé és disposar de molta aigua en dipòsit per poder passar uns dies , encara que no plogui, o pel cas d’haver de fer algunes obres de millora o reparació d’algun tram.
I pel que fa a l’altra gran obra, es renovar tot el casc antic. Una obra que hem dividit en 3 fases, amb un cost total de 2,5 milions d’euros. La primera fase , la tenim parcialment subvencionada per la Generalitat i la Diputació. La previsió és dur-la a terme a principis de l’any 2010.
En fi, dintre de pocs dies podrem anunciar quines previsions fem pel que respecte les beneficis que podem treure d’aquest gran ajut als ajuntaments que avui ha anunciat el President del Govern Central. En tot cas, és una bona noticia pel país, i especialment per a tots els ajuntaments.
Joan Roma, Alcalde





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?