Tuesday, September 18, 2007

 
...I AL FINAL, ACORD
En temps límit, i amb els pronòstics en contra per part dels partits a la oposició, s’ha produït el gran acord econòmic entre el govern central i la Generalitat. Un acord pels proper anys i els set següents, segons preveu el nou Estatut d’ Autonomia. Si algú dubtava de la voluntat del President Zapatero de complir els compromisos i del President Montilla de fer-los complir, se li han esvaït els dubtes.
Era ja d’esperar que les xifres donades siguin devaluades per uns i menystingudes per altres. Forma part de l’escenari polític i del teatre pressupostari. La realitat, però és tossuda i acaba apareixent.
També apareixen les contradiccions d’aquells que aventuren que si els socialistes estan en el govern espanyol i en el català , no poden ser conseqüents amb les posicions respectives. Ara es demostra que no és cert. Es poden compaginar les dues ànimes com per trobar un acord just per Catalunya que no sigui cap perjudici per Espanya. I el Ministre Solbes va recordar una vella dita que els socialistes han fet servir molt al llarg dels anys com és de que “el que és bo per Catalunya és bo per Espanya , i a l’inrevés”.
Som interdependents, agradi o no. I per poder progressar cal invertir per no perdre competitivitat. Ara ens surten CiU i el PP fent grans escarafalls contra l’acord, però d’altra manera tindríem els serveis i infrastructures si un acord similar s’hagués produït vuit o deu anys abans.
I és que s’ha d’actuar en múltiples camps al mateix temps. Estem contemplant un país amb un creixement enorme, any rere any, sense que els serveis estessin previstos per seguir aquest ritme. Parlem de la contractació de milers de nous mestres, centenars de nous metges, i altres professionals en matèria de serveis socials i assistencials, i sense nous ingressos i inversions en equipaments és fa impossible atendre la demanda de tota una població nou vinguda.
S’està ja preparant la Catalunya dels vuit milions d’habitants, i fins ara s’ha anat al darrere dels problemes, ara s’ha de passar al davant i planificar degudament com per evitar col·lapses o deficiències importants en els temes bàsics. Només veure el ritme de construcció de noves escoles i hospitals ja dona una idea de la importància de l’acord econòmic aconseguit. I sobretot i per primera vegada per un període notable de temps. Dos mandats permeten planificar i garantir uns ingressos suficients com per no dependre de la improvisació de cada any.
I ara toca una bona gestió. Mostrar la capacitat de inversió en temps i forma de tot el que s’ha programat. No és fàcil a nivell d’administració. Els temps son enormement lents i complicats i tots els grans projectes necessiten anys de preparació i execució, abans no es posen al servei dels ciutadans. Però pel Govern Montilla és la gran oportunitat de demostrar eficàcia i rapidesa. En molts temes els ciutadans ja estan massa cansats d’esperar. Aviat podrem veure resultats concrets i palpables, i es comprova la voluntat del govern central de complir els preceptes de l’Estatut.
També es comprova la falsedat de les acusacions fetes des de diferents partits de no prou fermesa en la negociació. No per estar en partits germans s’han d’oblidar els drets i deures dels ciutadans que es representen.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?