Tuesday, February 06, 2007

 
SENSE LÍMITS
Els més joves tenen una magnífica ocasió de contemplar el comportament de la dreta més tradicional i comprendre bona part del que ha passat a la història contemporània espanyola.
Mai com ara,des de l’inici de la democràcia, s’havia desbocat tant el PP i mostrat amb la seva imatge més reaccionària i radical. Ja no li calen disfresses ni subterfugis, s’ataca tot i a tothom qui no combregui amb les seves idees. La recuperació del poder justifica qualsevol acció , per bèstia que sigui, i sota la invocació de l’amor a Espanya , a la bandera o a l’himne es poden cometre accions de tota mena.
Estem en una lluita sense límits. No hi ha raons que valguin, ni interessos d’ Estat ni la prudència més elemental, ni un mínim de decència a l’hora de criticar i de fer oposició.
Cada dia veiem com el llistó s’apuja i el que pensàvem que seria impossible de superar, és sobrepassat llargament l’endemà. Els estropicis que s’estan fent a tots els nivells tindran repercusions greus durant molts anys en totes les institucions del país. Es el principi de com més pitjor, millor, sense sospesar les conseqüències pel país , en general, i la democràcia en particular.
Els que tenim alguns anys damunt les espatlles ja havíem vist actuacions de la dreta més pura i dura, però no ens imaginàvem que podèssim tornar-ho a veure, en plena democràcia. Doncs, estàvem equivocats. Aquesta gent poden invocar les paraules més sagrades per justificar qualsevol actuació a quasevol nivell. I això fa por. Sobretot perquè aquesta contaminació arriba a institucions sagrades per la preservació de l’estat de dret.
Just ara mateix veiem la batalla en el Tribunal Constitucional. L’òrgan màxim de garanties individuals i col.lectives. Si en aquest organisme es poden produir i reproduir baralles d’interessos ,similars a les vistes en altres òrgans jurisdiccionals de la Justícia, és que la cosa arriba a extrems insospitadament greus. Perquè el dia que la gent cregui o tingui la opinió de que es poden emetre resolucions “polítiques” en comptes de estrictament legals, aquell dia el país entrarà en una situació de greu incertesa. I estem en el fil d’arribar-hi.
I és que el PP ha estudiat i previst que mantenir tensionat el país i les institucions li afavoreix les previsions electorals. Doncs, s’hi llença sense escrúpols. I no pararà fins que guanyi o fins que surti estrepitosament derrotat i hagi de renovar tot l’equip directiu i jubilar la seva estratègia. Quan es decidirà?
Bé, tenim dues grans ocasions per comprovar-ho. La primera el dia 27 de maig d’aquest any. Dia de les eleccions municipals a tot Espanya i dia d’eleccions autonòmiques en una bona part. Aquell dia, el PP pot sortir guanyador, i encara més decidit a continuar pel camí de la bogeria política , o derrotat i començar-se a preguntar si cal canviar d’estrategia.
La segona gran ocasió seran les properes eleccions generals de l’any vinent. Allà llençaran la resta. I d’aquí fins allà hi ha molt temps per veure i fer coses. L’actual tensió es fa insoportable perquè espatlla moltes bones ocasions per millorar la situació política, però també la econòmica i empresarial. Un país no pot estar en permanent estat de campanya crispada i sense les mínimes regles de comportament democràtic.
Però, així estem, i nomès les eleccions poden modificar la situació. I dintre del PP hi ha grans esverats i alhora grans covards ,incapaços d’aturar aquesta dinàmica. Formar part de candidatures del PP, significa estar d’acord amb la línia política d’un partit que ha trencat les més sagrades línies d’actuació democràtica. Que no vulguin ara amparar-se en que son els de Madrid, o d’altres indrets, els que es comporten així. Perquè en altres llocs, a més tenen un important nombre de corruptes. I és que actuar sense límits porta conseqüències ilimitades. Ho estem veient cada dia.
Joan Roma i Cunill, Conseller de Federació del PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?