Wednesday, November 15, 2006

 
CINISME CONVERGENT
Encara cuegen els resultats de l’1 de novembre i CiU té un mal perdre. Ja no volen recordar que la llei electoral produeix resultats sorprenents. I és la llei provisional que només havia de servir per les primeres eleccions al Parlament l’any 1980 i que vistos els resultats que varen donar CiU no tingué mai cap dubte de mantenir la provisionalitat fins el dia de avui.
I aquest és un sistema que cal modificar. Artur Mas no vol recordar que Pasqual Maragall va guanyar per vots les dues darreres eleccions i en canvi quedà segon en nombre de diputats. El problema ve donat perquè un vot de la província de Barcelona val la meitat o una tercera part del que val un de Lleida o un de Girona. Home, això no sembla gaire proporcional ni gaire just.
Per tant , CiU ara ha tastat la seva pròpia medicina. No va voler ni sentir parlar de fer una nova llei electoral. He de dir que també aquí va trobar el recolzament d’ ERC que tampoc li va interessar. Aquest partit considerava bo un sistema que li atorga avantatges a les províncies menys poblades. I de fet es poden veure les distorsions electorals en un exemple ben clar. Tant el PSC com ERC han perdut en aquestes eleccions el 24% del seu electorat, respecte les de 2003. I amb aquesta gran pèrdua el PSC té 5 diputats menys i ERC, en perd dos. No és gens proporcional.
Dit això que CiU no es queixi ni consideri injust o inadequat el pacte de l’ Entesa perquè ells han fet el mateix en un bon grapat d’ajuntaments i perquè si han quedat sols a la vida és per culpa pròpia. Que no culpen els altres dels seus errors.
El que sí convindria entre tots plegats és estudiar una nova llei electoral. Som la única comunitat autònoma que no en té una de pròpia. No deixa de ser una vergonya en un país que vol ser una nació i donar exemple a tot el món. Durant el debat de l’ Estatut s’havien preparat diferents propostes de lleis electorals i pels qui vivim a la Catalunya rural crec que seria millor una que combinés la representació de partit amb la territorial. Es a dir que la gent podés votar en una urna el partit i en una altra el candidat o candidata que creu millor. Seria una manera de premiar o castigar la feina feta pels representants al Parlament i afavorir un més estret contacte entre ells i la ciutadania.
No faig cap invent, un sistema com aquest ja funciona en un país que pretenem copiar tot sovint com és Alemanya. Es un tema a discutir i debatre , a l’igual que les causes de la elevada abstenció. Veurem si entre tots trobem algunes propostes imaginatives.
Joan Roma i Cunill, diputat en funcions al Parlament pel PSC.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?