Friday, October 14, 2016

 

EL POLÍGON D'OLVAN - art. El Setmanari del Berguedà

EL POLÍGON D’OLVAN.
Després de molts i molts anys de batalles individuals perquè cada poble tingués un polígon, varem arribar a la conclusió que anàvem per mal camí. Ni era factible ni raonable pretendre construir polígons industrials en llocs totalment inadequats, en una comarca com la del Berguedà, en que la geografia té unes característiques molt poc adequades per trobar un terreny pla i ben comunicat.
Per això, la conclusió va ser la de propiciar un gran polígon industrial en el centre, i potenciar-lo com autèntic polígon “comarcal”. Així va néixer el polígon d’Olvan, a tocar de la C-16, amb una superfície de cent hectàrees, tot i que començàvem per adequar-ne la meitat. També en el mateix projecte hi figurava una subestació elèctrica per garantir el subministrament del polígon i una part del Baix Berguedà.
La idea era i és bona. De fet, una de les millors que hem tingut en els darrers decennis perquè aposta per una gran infraestructura, ben dotada tecnològicament, ben comunicada i fàcil de “vendre” dintre la pròpia comarca, i també de cara en fora. Perquè la tenim parada ? Perquè encara no és una realitat ? Problemes de gestió, i la maleïda crisis, van impedir l’impuls inicial de la mà de l’INCASOL, i fer-lo realitat.
Dit això, si un tema toquem en cada reunió de l’Agència pel Desenvolupament del Berguedà i en algun dels Consells d’Alcaldes, és aquest. Tots els alcaldes som conscients de la importància de desencallar el polígon i tirar-lo endavant, com a mesura indispensable per poder oferir terrenys ben situats i ben equipats a empreses interessades. I de fet la solució està en camí. Espero que ben aviat puguem veure noves empreses en aquests terrenys i aconseguir crear activitat i ocupació que prou falta ens fa.
I és que el model de la comarca ha canviat i més canviarà en el futur immediat. Ja no podem aspirar a atreure empreses en petits pobles. Toca apostar per concentrar les activitats grans i mitjanes en aquest espai, i ser prou atractius com per fer possible viure en un petit poble i anar a treballar al polígon comarcal. De fet, en uns vint o trenta minuts, pràcticament tothom podrà arribar de casa seva al lloc de feina, en un moment en que les comunicacions per carretera han millorat substancialment.  I viure en un poble petit té els seus avantatges, respecte a un poble gran o en una ciutat. Es en aspectes de qualitat de vida, equipaments i serveis en els que competirem els pobles de la comarca per tenir vida pròpia, tot i que la activitat industrial estigui allunyada vint o trenta quilòmetres.

Per les informacions rebudes en les darreres reunions, el camí de represa d’obres i solució a la gestió , és força imminent. Si això és així, estarem en una bona posició per acollir empreses que busquen situacions estratègiques com aquesta per implantar-se. Per a la majoria de municipis de la comarca, el polígon d’Olvan és el nostre. No busquem competir-hi, sinó posar-lo en funcionament i potenciar-lo. Es en interès de tots, i aquesta és una nova demostració dels canvis profunds dels darrers anys, en matèria de cooperació i coordinació institucional. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?