Tuesday, October 13, 2015

 

MOBILITZACIONS ERRÒNIES- art. Nació Digital Solsona

MOBILITZACIONS ERRÒNIES.

La mobilització d’avui, dia 13 d’octubre, en suport  a la ex vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i a la Consellera Rigau, amb assistència de tot el govern de la Generalitat, excepte del President Mas, i unes 500 persones, em porta a reflexionar sobre la falta de maduresa democràtica en el nostre país. En cap altre país europeu veurem imatges com les d’avui i de les que previsiblement es repetiran el dia 15, en motiu de la declaració del president Mas davant el TSJC. Alguns diran que tampoc en cap país europeu es cridaria a declarar a 3 membres del govern per haver organitzat una consulta popular ....
De fet l’espiral de despropòsits és tant gran en una banda com una altra del riu Ebre i no és motiu d’aquest escrit. Ja n’hem parlar i en tornarem a parlar en futurs comentaris en aquestes mateixes pàgines.
El que avui vull remarcar és el greu error que suposa una mobilització davant d’un edifici que representa la Justícia, en un país democràtic. Es pot estar d’acord o no , en aquesta convocatòria de declaració, però mai es pot organitzar una mobilització davant el que ha de ser la representació d’un poder neutral, objectiu, immune a pressions i exigències de les parts. I que la mobilització estigui encapçalada per tot el Govern demostra la pèrdua de sentit d’estat i el nord, en política.
Les imatges transmeses a tota la UE suposa un descrèdit pel sistema judicial espanyol i per tant, també català. Que algú vulgui separar els països no significa que fora d’aquí ho entenguin, ni justifiquin un fet semblant. Estic en desacord amb la judicialització de l’acció política, però aquest error no justifica la comissió d’un altre error per part del govern català. La consulta del 9N es podia haver organitzat, sense la intervenció del govern de la Generalitat, una vegada posicionat el Tribunal Constitucional, i d’acord o sense, les seves resolucions son d’obligat compliment.
Però, tornant al títol de l’article. No solament considero errònia aquesta mobilització, sinó altres que s’han fet i es faran en el futur immediat, davant del Parlament de Catalunya. En els països de llarga tradició democràtica és impensable anar-se a manifestar davant de la Cambra legislativa. Es fan davant de la seu del govern , però no del Parlament que representa la sobirania popular i no pot ser objecte de pressió ni reclamació. El Parlament actua per designació directa del poble i el seu treball ha de ser valorat i respectat.  D’aquí que les manifestacions es facin davant de la seu del Govern, de qui depèn l’acció política i les mesures concretes.

 No sé qui porta el guió en aquest i altres casos, però va molt errat si creu que aquests moviments ajuden al procés o porten cap algun lloc adequat. Més prudent hauria estat considerar l’actuació judicial un error, que no pas organitzar mobilitzacions contra aquestes accions. Ara, sigui quin sigui el nou pas, es podrà considerar “contaminat” per les mobilitzacions o per altres motius, renyits amb l’estricte sentit d’objectivitat i legalitat. Aquests dubtes no son bons ni per una part ni per l’altra. Una mostra més del desconcert que presideix l’acció de govern d’Artur Mas, i els seus acompanyants. 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?