Tuesday, August 18, 2015

 

INFORMACIÓ DE LA PARRÒQUIA DE BORREDÀ

LA PARRÒQUIA DE BORREDÀ – ESTRENA IL.LUMINACIÓ I FACILITA VISITES.
El dissabte dia 15 es va celebrar la festa de la Patrona de Borredà, la Mare de Déu de la Popa, amb una missa major oficiada pel rector, Mn. Melitó Tubau, nascut en el poble i actual rector de Ripoll i d’altres parròquies agrupades, entre les quals es troba la de Borredà. La missa major fou acompanyada per la Coral de Borredà, dirigida per Victor Borràs. La Coral aquest dia celebrava els 30 anys de la seva Fundació i a la tarda va oferir un concert a la mateixa església.
Aquest any  la festa de la Patrona ha tingut com a grans novetats, l’estrena de la il·luminació de tots els quadres de les parets de l’església. Aquests grans quadres varen substituir antigues imatges, sense cap valor artístic que estaven col·locades en les parets. Va ser un encàrrec d’un anterior rector de la Parròquia , de 35 anys enrere.  Fins ara, els quadres eren poc visibles degut a la foscor de bona part de l’interior de l’església, excepte el frontal situat al darrere de l’altar major.
La Parròquia seguint l’exemple de molts altres temples, tindrà les portes principals obertes tot l’any, i es podrà veure l’interior mitjançant els vidres que han col·locat en les portes interiors, i posant una moneda d’1 euro s’encendran els focus que il·luminen els quadres. Dintre de poques setmanes hi haurà una explicació de cada quadre per entendre tot el seu significat.
Aquestes obres han estat valorades molt positivament per tot el poble, puix que han posat en valor una església situada en ple centre del nucli urbà, a la Plaça Major, on hi ha també l’ajuntament i el centre de la vida diària. La portada de l’església és romànica del segle XIII, amb un rosetó obert en el segle XIX i totalment renovat 8 anys enrere, amb la col·locació d’un vitrall amb la imatge de la Patrona, la Mare de Déu de la Popa ( la Mare de Déu que alleta l’infant Jesús). Les portes de l’església son clarament romàniques. Pel que fa la resta de l’edifici, un incendi en va cremar l’interior i es va refer en el segle XVIII, i el campanar és un afegit posterior del segle XIX. En el interior hi havia hagut un important retaule barroc que fou destruït durant els primers temps de la guerra civil, a l’igual que varen desaparèixer dues de les campanes del campanar.
Era un desig molt generalitzat de poder facilitar la visita de l’església, o com a mínim poder-ne veure l’interior, cosa que ja és possible des del passat dissabte dia 15.  Tothom va poder veure el resultat de les obres realitzades i celebrar el dia de la Patrona amb aquestes novetats. A la tarda un esplèndid concert de la Coral de Borredà, amb 31 components, dirigits pel director Victor Borràs, va cloure la celebració de la Patrona. Entre els dos actes, una ballada de ballets de l’Esbart de Borredà i del Casal Dansaire de Manresa va completar la jornada, amb el final del Formatjazz, ja tradicional en aquesta diada del 15 d’agost.
Borredà, 17 d’agost de 2015.

Nota: Cas de voler veure l’església.- Podeu trucar a Joan Pallach, que fa les funcions de diaca al tel. 616891438.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?