Friday, January 18, 2013

 

UNA CARRETERA BEN ACABADA- art. La Rella




UNA CARRETERA BEN ACABADA

Pels qui fem tot sovint el recorregut de Berga – Prats – Olost – Vic, ens ha sorprès gratament els detalls dels acabats de la carretera. Encara, ara, podem veure-hi, brigades de jardiners, plantant arbres, arbustos i regant-los per garantir la supervivència.

No és habitual aquesta despesa en minimitzar l’impacte ambiental d’una carretera que travessa algunes zones rocoses, al costat d’altres que eren antics camps. I l’habitual en altres temps era fer l’obra i punt. Si hi havia zones rocoses, es deixaven tal qual, i el temps , pluges i vents , ja s’encarregaven de “normalitzar” el terreny.

De fet, tardarem a tornar veure obres com les d’aquesta carretera que va costar de tirar endavant. Recordo debats en el Parlament i en la Comissió de Política Territorial, sobre si aquesta carretera tenia prioritat davant d’altres o no. Al final, va entrar en la llista d’obres de la Conselleria, i ja és una ben visible realitat.

De fet, la qualitat de l’obra hauria de ser exemple per futures actuacions de la Generalitat. No n’hi ha prou en fer una carretera, sinó encaixar-la en el paisatge de la millor manera possible. El cost és més elevat, però a la llarga s’agraeix la despesa perquè el paisatge és una de les nostres grans riqueses, i viatjar per una carretera com aquesta, és un plaer, que la converteix en via de comunicació i via turística.

I aquesta obra és un model d’una determinada manera de treballar. La que tenia el Conseller Joaquim Nadal, després d’una llarga etapa d’alcalde de Girona. Qui ha estat en un ajuntament, té una altra visió sobre el país i el territori, que el porta a fer les coses pensant en el futur.

Ara correm el perill de fer les coses d’una manera més precària per falta de diners. Seria una greu equivocació perquè la qualitat és primordial en tots els àmbits i sectors. Sempre hem constatat que una obra barata, resulta molt cara, en tots els aspectes. Es deteriora abans, el manteniment és molt més elevat, i al final, el que semblava barat es converteix en extraordinàriament car.

Aquesta és la reflexió davant una obra com aquesta. Podem estar orgullosos de la feina ben feta, i del bon resultat aconseguit. I felicitats per tots els que varen intervenir-hi perquè passaran anys abans no puguem reprendre el ritme d’obres que havia tingut la Generalitat anys enrere. Per la meva part, com diputat al Parlament, vaig intervenir perquè alguns trams fossin especialment respectuosos amb el paisatge, sobretot en el traçat entre Berga i Prats. He de dir que el resultat és clarament satisfactori.

I dona gust veure com la feina feta per alcaldes, propietaris, entitats, i diputats ha donat un bon resultat. Passar per aquesta carretera, veure els bons acabats, i la vegetació plantada, produeix una gran satisfacció com per posar-la de mostra de cara a futures intervencions en qualsevol altre lloc del país.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?