Monday, September 03, 2012

 

TEMPS DE NETEJA - RIERA MERLÈS - art. La Rella




TEMPS DE NETEJA

Aquestes darreres setmanes he recorregut diverses vegades tot el tram de la Riera de Merlès que va de Sant Cristòfol ( Santa Maria de Merlès) a l’Hostalet ( Les Llosses) . Volia comprovar personalment l’ocupació dels diversos espais en aquest recorregut d’uns 15 quilòmetres per fer-me una idea, dels canvis operats, respecte d’anys anteriors.

La crisis ha incrementat el nombre de visitants, i , també ha fet variar els col•lectius que hi venen. L’increment és notable pel que fa a persones procedents de països llatinoamericans, sobretot en els espais entre el Cobert de Puigcercós i l’Hostalet. En alguns d’aquests indrets, s’hi poden aplegar prop d’un centenar de persones que aprofiten per veure familiars i amics, i si convé, celebrar algun esdeveniment del seu país, o fins i tot, dur a terme alguna cerimònia tradicional, amb aigua i foc ( en aquest cas de ciris i espelmes).

Una altra problemàtica , poc coneguda, és el tram superior de la Riera de Merlès, entre l’Hostalet i la Riba, en els municipis de Les Llosses i Sant Jaume de Frontanyà, on neix la riera. En aquest tram hi ha alguns gorgs, menys coneguts, o menys fàcils d’arribar, però utilitzats per un bon nombre de persones que s’hi apleguen any rere any. Per tant, la problemàtica de la riera que sovint pensem és només en el tram Berguedà – Lluçanès, continua en el tram Ripollès, tot i que no espai protegit.

Es evident, que cal buscar solucions, i propostes per moderar la presència de persones a tot el conjunt de la riera , en tots els trams, estiguin protegits o no. L’escassa o nul•la cultura mediambiental per part d’un elevat percentatge d’usuaris, fa que les propostes hagin de venir acompanyades de sancions contundents, sinó, son inútils.

He estat testimoni, directe, de com persones aparcaven sota mateix de senyals de prohibició , i podien explicar amb tota normalitat que no s’havien donat compte de la senyalització o que sempre ho havien fet i mai els havien sancionat... Els pobres agents rurals, havien de posar cara de circumstàncies i demanar mirar millor en futures ocasions.

Bé, exemples com aquest, a dotzenes cada dia. I bosses d’escombraries deixades a peu del camí, per part dels més conscienciats, pensant que hi ha recollida diària, a desenes, i escombraries escampades per tot arreu, a centenars.

Tenim, doncs, les restes després de la batalla estiuenca, escampades al llarg d’una vintena de quilòmetres… Sinó les recollim, l’any vinent, les velles s’ajuntaran amb les noves, i així, successivament. Si algú es pensa que en un lloc brut la gent no hi va, s’equivoca. Moltes persones son capaces de muntar dinar, just al costat d’un abocador.

En resum, dintre de pocs dies, els alcaldes “afectats” per aquesta marabunta, haurem d’organitzar una recollida amb voluntaris i treballadors municipals. No podem deixar un espai natural com aquest, degradat per la presència de vàries tones de deixalles. De totes maneres, voldríem que aquest escrit serveixi per reflexionar sobre el comportament de moltes persones, i què hauríem de fer per evitar i penalitzar aquests comportaments.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?