Tuesday, July 12, 2011

 

PRIORITAT PER LES COSES QUOTIDIANES-art.Regió 7

PRIORITAT PER LES COSES QUOTIDIANES
El PSC es troba en plena preparació del Congrés, previst per finals d’octubre, i és evident que d’aquest esdeveniment n’han de sortir propostes, conclusions, línies d’actuació futures, clares i contundents, a part d’una nova direcció.
Ens equivocaríem si penséssim que el més important son unes quantes noves cares, i jubilar-ne unes altres. El maquillatge no canvia una persona, i menys un partit. Hem de pensar, doncs, primer en el missatge i després en el missatger.
Durant anys, ha estat habitual redactar ponències, programes i documents amb un elevat percentatge d’ideologia. Important, però difícil d’arribar al públic en general. Ara, crec que deixant clara la ideologia d’esquerres i els grans objectius de tot partit socialista, hauríem d’entrar en temes molt més concrets i a l’abast de tota la gent.
Què preocupa a la gent ? Què considera essencial ? Què voldria canviar ? Com voldria viure ? Només cal veure els programes electorals de les darreres eleccions municipals i comparar-los amb altres de vint o trenta anys enrere, i comprovarem el gran canvi operat arreu del país. Les prioritats d’aquells primers anys de democràcia han donat pas a d’altres que busquen una qualitat de vida, molt diferent.
El mateix podem comprovar en els programes per altres instàncies de govern. Sigui a nivell autonòmic o a nivell estatal.
Un partit, ha de ser capaç d’avançar en sintonia amb el que la gent, necessita. Si es trenca aquesta sintonia , es trenca la confiança i es perden les eleccions. L’ideal és anar sempre per davant de les necessitats o aspiracions del poble. Ser capaç d’avançar-se i planificar els objectius de futur. Fàcil de dir, difícil d’aconseguir.
Tanmateix, és evident que la incertesa respecte el futur, que patim en el moment actual, crea angoixa i desconcert general. Un partit que aconsegueixi marcar el camí a seguir, serà vist com un partit de govern, i obtindrà la confiança de la gent. I un partit que posi els problemes quotidians com un dels seus objectius, aconseguirà ser escoltat i vist amb serietat.
La qualitat de vida que abans oferíem ha canviat sensiblement. En aquests moments, trobar feina, és el principal objectiu, especialment per les joves generacions. Viure en un lloc adequat, i en un entorn respectuós, és una altra de les prioritats. Això vol dir, resoldre qüestions tant importants com barris segurs, ben equipats i ben servits. Vol dir també, respecte per la convivència, a nivell de límit de sorolls interns de l’edifici, i externs, procedents del carrer.
Vol dir, serveis socials , propers i ben dotats. Vol dir, recuperar l’autoritat perduda en molts aspectes de la vida quotidiana que s’han degradat fins extrems impensables, en temes com ordenació del trànsit, espais públics ben conservats i equipats, respecte a les normes ciutadanes de comportament al carrer. Càstig per conductes incíviques, i una llarga llista d’altres conductes que suposen viure bé, o malament, en funció del grau de compliment.
Toca ara, pensar en aquestes coses, potser petites, però determinants a l’hora de tenir una qualitat de vida adequada, a la que tothom aspira i a la qual tothom ha de tenir-hi dret. Estem lluny d’haver-ho aconseguit, i aquest és un dels reptes dels nous temps.
Joan Roma i Cunill, President de la Fed. XI del PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?