Tuesday, June 11, 2019

 

CONSTITUCIÓ NOUS AJUNTAMENTS- DISSABTE DIA 15



CONSTITUCIÓ NOUS AJUNTAMENTS.
El proper dissabte dia 15 de juny a les 12 del migdia, es constituiran els 8.134 Consistoris, sorgits de les eleccions del passat 26 de maig. A Catalunya, en tenim 947, i tots segueixen el mateix protocol.
Un o dos dies abans, tots els càrrecs electes, han de fer la declaració de bens i entregar-la al secretari/ secretària de l’Ajuntament, que la guardarà en un lloc segur i la mantindrà en total reserva. Aquesta declaració es obligatòria des de fa tres o quatre mandats, per tenir constància de quins son els bens i patrimoni de cada càrrec electe, per si en algun moment es produeix algun incident o sospita d’increment patrimonial, es pugui comparar amb la declaració feta.
I al final de mandat, tots han de tornar-la a fer, precisament per a poder comparar què es tenia abans i al final de mandat. Totes les dades estan protegides per la confidencialitat, garantida pel secretari /ia de l’ajuntament.
Cada càrrec electe obté una credencial, de la Junta Electoral de zona, la qual acredita haver estat elegit, en les eleccions municipals del passat dia 26 de maig. Les credencials, a dia d’avui, ja estan en mans del secretari/ia.
El Ple de Constitució del nou Consistori està programat a tot Espanya, pel migdia del dia 15. Comença amb la acreditació de cada càrrec, mitjançant el DNI, i tot seguit es constitueix la Mesa d’edat, amb el Regidor/a de major edat, i el Regidor/a més jove. A partir d’aquí es pren jurament o promesa a cadascun , i una vegada fet, s’adquireix el càrrec de manera oficial.
En el cas de l’ajuntament de Borredà son 7 els components del Consistori, de manera que seran 7 els juraments o promeses fetes. I tancat aquest primer acte, es passa a la segona qüestió del Ple, consistent en l’elecció del nou alcalde/alcaldessa, per part dels 7 membres del Consistori.
Els caps de llista son o poden ser candidats a alcalde/alcaldessa, i mitjançant papereta amb el nom del candidat/a, cada regidor/a vota. El candidat/a que obtingui una majoria absoluta de vots, és elegit alcalde/alcaldessa. On no hi hagi majoria absoluta, serà elegit el candidat de la llista més votada.
Una vegada exercit el vot, el candidat/a elegit, jura o promet el càrrec, i tot seguit queda investit com alcalde / alcaldessa del municipi.
Aquí es tanca l’acte, d’aquest dia 15. A partir d’aquest dia , s’obre un termini de 30 dies per a celebrar el primer ple del nou Consistori que en diem Ple del Cartipàs perquè és quan el nou Alcalde /essa, presenta els càrrecs del nou Equip de Govern, i es fixen les dates dels Plens Ordinaris, Junta de Govern, i totes les altres qüestions lligades al funcionament de l’ajuntament.
Així, doncs, el proper dissabte , assistirem per onzena vegada a la Constitució d’un nou Consistori, en tots i cadascun dels municipis de Catalunya i Espanya. Es el període més llarg de democràcia municipal que mai ha tingut el nostre país. Una dada realment rellevant que ens ha d’omplir de satisfacció i orgull a tots els qui n’hem estat protagonistes de manera directa o indirecta.
Borredà, 11 de juny de 2019.
Joan Roma, Alcalde en funcions.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?