Thursday, September 15, 2016

 

VE EL TEMPS DE BOLETS - art. Revista Tasta .

BORREDÀ, LLOC IDEAL PER AL TURISME FAMILIAR.
Una bona època per venir a Borredà és la tardor. Aquí podreu veure tots els colors del  verd, i totes les tonalitats d’unes muntanyes on es barregen els pins, amb les alzines i els roures. Muntanyes on pasturen vaques, gairebé tot l’any i on podem veure, sense grans dificultats ramats de cérvols, i esporàdics cabirols, saltant els vailets , per anar d’una banda a l’altra.
I parlar de tardor, vol dir parlar de bolets. El Berguedà ha esdevingut una mena de comarca – capital dels bolets, per la seva abundància i per la seva proximitat a l’àrea metropolitana d’on prové, el vuitanta per cent dels buscadors esporàdics. Altres, ja més habituals son els segons residents, de comarques més properes.
Enguany no podem predir com serà la temporada perquè hem tingut un dels estius més secs dels darrers cinquanta anys. Poques pluges, molt disperses i poc aprofitables per la rapidesa i escassetat , en volum i cadència. Si canvia el temps, tindrem bolets com de costum, en tot el territori i en tota la immensa varietat.  Borredà, com la resta de la comarca és un poble boletaire de sempre.
Els nostres avantpassats acostumaven a combinar la recollida de bolets amb les feines habituals i tradicionals, fossin pagesos o ramaders, o treballadors de les empreses tèxtils, molt abundants, anys enrere. A les hores lliures o en dissabte i diumenge, tocava anar a buscar bolets, per treure un segon o tercer ingrés, i per consum propi. Era habitual també, confitar-los per poder-ne menjar tot l’any. Per això qualsevol envàs era degudament guardat i cuidat “pels temps dels bolets” i poder així disposar de suficients envasos com per confitar collites que podien ser de trenta o quaranta quilos en un sol dia, i una sola persona.
Més tard, va venir la comercialització de la mà d’intermediaris que compraven aquí per anar a vendre al mercat de Barcelona. Suposava un important ingrés extra, per famílies senceres, i una bona manera de poder adquirir algun electrodomèstic o fer petites obres a la casa. Ja no és tant habitual aquesta activitat quotidiana, però queden encara algunes persones que acostumen a anar a buscar bolets per vendre’ls a algun dels majoristes , coneguts a la comarca. De totes maneres, sí és costum anar a donar una volta, amb un cistell sota el braç per aprofitar la caminada per collir els bolets que es trobin.
I és ben fàcil trobar un cistellet de bolets, des de finals de setembre fins entrat el desembre, segons sigui el temps i l’arribada del fred. Tornar amb mig quilo o un quilo a casa, és molt habitual i és un volum suficient com per poder-ne gaudir la família o els amics més propers als quals els solem obsequiar amb la collita del dia.
Sigueu tots benvinguts, i tingueu presents les recomanacions que sempre donem. Deixem sempre el bosc net, preservem els vailets i tanques del bestiar, per evitar s’escapin dels tancats. Aparquem bé, en llocs adequats, caminem, i collim els bolets que coneguem bé. Els desconeguts deixem-los en el bosc. Tots son útils , tots son aprofitables. En resum, conservem la natura perquè la natura pugui continuar oferint els seus fruits.

I venir al poble, és una bona excusa per visitar el nucli urbà i comprar bolets aquí mateix, o menjar en els bars i restaurants.  Segur que tindreu un bon record d’una jornada com aquesta . 





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?