Monday, March 07, 2016

 

DIA INTERNACIONAL DE LA DONA - art. Nació Digital Solsona

EN UN ENTORN FEMENÍ.
Tots som fills del nostre passat, molt especialment de la família on hem nascut i crescut, i de l’educació que hem rebut. A punt de commemorar ( més que de celebrar) el dia de la dona treballadora, o dia internacional de les dones – 8 DE MARÇ, és oportú repassar fins on hem arribat en la lluita per la igualtat i si anem per bon camí o no, a l’hora d’impulsar aquesta igualtat.
En el meu cas, com en tants altres, la figura de la mare, treballadora, cap de família, organitzadora de la llar, i promotora del futur dels fills, em va marcar d’una manera essencial per tota la vida. I em va marcar no solament per la llibertat que em va donar, des dels 9 anys, sinó per com d’important era respectar idees, opinions de tots, i molt especialment de les dones, en uns anys en que era molt poc habitual. Potser d’aquí rau una especial sensibilitat per treballar en un entorn femení.
I és que a partir dels 21 anys, he treballat en empreses, projectes i propostes, amb una gran presència femenina, la qual cosa m’ha portat a elogiar i compartir punts de vista i maneres de fer, força diferents, a les de majories masculines. Treballar 7 anys a Berna ( Suïssa) en una Acadèmia Internacional d’Idiomes amb una presència d’un 90% de dones, a nivell de professorat i un 80% de l’alumnat, obre els ulls i les idees a veure les coses amb un ànim diferent. I viure en un país on els drets de les dones estaven en fase molt més avançada que a l’Espanya dels anys 70, va motivar encara més aquesta consciència i reivindicació de la igualtat entre gèneres, com una cosa normal, habitual i obligatòria.
Entre mig he tingut igualment ocasió de treballar en entorns fortament marcats per presència femenina de manera que la relació ha estat d’un enriquiment intel·lectual mutu. I sempre que he pogut, he impulsat el treball i l’accés a càrrecs, a dones perquè tenia clar podien aportar unes altres maneres de fer i viure la realitat. No és estrany, doncs, que a l’equip de govern municipal de 4 que el formem, 3 siguin dones. Com dona és la secretària – interventora, o la primera Jutgessa de Pau i la substituta, que ha tingut Borredà, en la seva història.
Amb tot, estem molt lluny d’aconseguir una raonable igualtat en qualsevol dels àmbits de la vida política, laboral o social. Malgrat les crítiques en molts aspectes, és en l’àmbit polític, on les dones han aconseguit més avenços i més igualtat, tot i el llarg camí per recórrer, però no ha estat així en l’àmbit laboral ni en el social. Estem lluny, molt lluny d’on hauríem d’estar quan encara les dades xifren l’atur femení en cotes molt més elevades que el masculí o quan encara es toleren situacions inimaginables com la de cobrar menys que els homes per la mateixa feina, o quan horaris i condicions de treball , estudi o oci, fan impossible la conciliació familiar.
El dia 8 de març es commemora el DIA INTERNACIONAL DE LES DONES, O EL DIA DE LA DONA TREBALLADORA. Es un bon moment per reflexionar sobre què hem fet, i què podríem fer per avançar de manera més ràpida i concloent vers la autèntica igualtat. Tots podem aportar-hi el nostre gra de sorra, a casa nostra, però també fomentant ajudes a països molts llunyans en els quals el paper de la dona, es troba a anys llum del nostre país. Actuem aquí i allà al mateix temps perquè a tots ens incumbeix la situació de desigualtat.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?